Το τέλος του Καραϊσκάκη

Το τέλος του Καραϊσκάκη

Γεώργιος Καραϊσκάκης
Γεώργιος Καραϊσκάκης - Γκραβούρα εποχής

Karaiskakis end

Γεώργιος Καραϊσκάκης γ. Άρτα ή Καρδίτσα - θ. 1827 (45), Φάληρο Αττική Οθωμανική Αυτοκρατορία, ταφή Σαλαμίνα, ψευδώνυμο Ο Γιος της Καλογριάς

Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης - μάχες: Ποιορκία της Άρτας, Μάχη του Άη Βλάση, Μάχη του Κρεμμυδίου, Μάχη της Αράχωβας, Πολιορκία της Ακρόπολης, Μάχη στο Κερατσίνι

Το τέλος του του ήρωα του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη 

Η τελευταία μάχη

Το απόγευμα της 22ας Απριλίου, ακούστηκαν πυροβολισμοί από ένα Κρητικό οχύρωμα. Οι Κρητικοί είχαν προκαλέσει τους Τούρκους σε μάχη και καθώς εκείνοι απαντούσαν οι εχθροπραξίες γενικεύτηκαν. Ο Καραϊσκάκης, παρότι άρρωστος βαριά με πυρετό, έφτασε στον τόπο της συμπλοκής. Εκεί μια σφαίρα τον τραυμάτισε θανάσιμα στο υπογάστριο. Οι γιατροί που ανέλαβαν την περίθαλψή του, γρήγορα κατάλαβαν πως θα κατέληγε.
Ο ήρωας μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του στο Κερατσίνι και αφού μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, υπαγόρευσε τη διαθήκη του που ιδιόχειρα υπέγραψε. Η τελευταία κουβέντα που είπε στους συμπολεμιστές του, κατά τον στρατηγό Μακρυγιάννη που τον επισκέφθηκε, ήταν "Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα".

Την επομένη στις 23 Απριλίου 1827 ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε στο θανατηφόρο τραύμα του μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, ανήμερα της γιορτής του. Η σορός του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα όπου ετάφη και θρηνήθηκε από το πανελλήνιο. Αναφέρεται πως όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατο του Καραϊσκάκη "κάθισε σταυροπόδι" και μοιρολογούσε σαν γυναίκα.

Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη ανέλαβαν ο Κόχραν με τον Τσώρτς την διοίκηση της διεξαγωγής της μάχης στη πεδιάδα του Φαλήρου όπου και ακολούθησε η ολοκληρωτική καταστροφή του Αναλάτου, στη σημερινή περιοχή Φλοίσβου (Παλαιού Φαλήρου) όπου είχαν οι Τούρκοι παρασύρει τους Έλληνες μέχρι που τους περικύκλωσαν. Ακολούθησε η διάλυση του ελληνικού στρατοπέδου της Ακρόπολης, η ανακατάληψη της από τους Τούρκους και η διάλυση και του στρατοπέδου του Κερατσινίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθοριστικός παράγοντας για την καταστροφή στο Φάληρο ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του Καραϊσκάκη. Και είναι επίσης γνωστό ότι κάποιοι Έλληνες δεν φέρθηκαν όπως έπρεπε κατά το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το γεγονός αυτό ως την καταστροφή. 

Αλλά είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι βασικοί υπαίτιοι της καταστροφής ήταν ο Τσώρτς και κυριότατα ο Κόχραν, οι οποίοι «τοσούτον κακώς διέταξαν τα πράγματα, ώστε αντί θριάμβου κατήνεγκον κατά της Ελλάδος την ολεθριωτάτην των πληγών…οι άνδρες διετάχθησαν να προέλθωσιν επί σφαγήν προφανή».

Δεν έλαβε υπ’ όψιν του ο Κόχραν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του παράλογου ούτως ή άλλως σχεδίου του, είχαν εκμηδενιστεί μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη οπόταν οι οπλαρχηγοί δήλωσαν ανέτοιμοι. Κατά τον (κατά τα άλλα) αγγλόφιλο Χαρίλαο Τρικούπη «Τοιαύτα ήσαν τα αποτελέσματα της παραφοράς του Κοχράνου, για κακή μοίρα της Ελλάδος - κατά την Αττικήν επιφανέντος» (του Κόχραν), είναι απολύτως χαρακτηριστική η ειλικρίνεια του λόγου του.

💦 Σήμερα τα οστά του Καραΐσκάκη και των άλλων οπλαρχηγών έχουν μεταφερθεί σε τύμβο ενδόξων πεσόντων στην περιοχή του Σταδίου Καραϊσκάκη, στο Νέο Φάληρο όπου στο πίσω μέρος αναγράφονται όλα τα ονόματα των οπλαρχηγών.

πηγή wikipedia.org

Quotes Ρήση σε ανύποπτο χρόνο: Χαρίλαος Τρικούπης "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης