Εποχή του Σταφυλιού

Γιορτή του Κρασιού

Το Φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή του σταφυλιού. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μεγαλώνουν τα σταφύλια, ωριμάζοντας σταδιακά στα μέσα του μήνα. Κίτρινα, μαύρα, ροζ με τις γυαλιστερές ρώγες τους, τη γλυκόξινη γεύση, τον πλούσιο χυμό τους είναι πηγή βιταμινών και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Ειδικά μια νέα ποικιλία σταφυλιών τα ροζ χωρίς κουκούτσι, με μεγάλα και μακριά τσαμπιά είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

Η χώρα μας παράγει άφθονα σταφύλια - τα νοστιμώτερα - ιδαιτέρως περιεκτικά σε χυμό, με λεπτό φλούδι από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκμεταλευθεί αυτό το προϊόν με ανάπτυξη των καλλιεργειών, αύξηση των εξαγωγών, γιορτές όπου θα προσελκυόταν και ο Φθινοπωρινός Τουρισμός - κάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η γνωστή - ονομαστή ποικιλία Σουλτανίνα με τον πλούσιο χυμό και την ιδιαιτέρως τραγανή γεύση είναι γνωστή από χρόνια και κάθε αντίστοιχη του έτους εποχή στόλιζε τα καφάσια της μαναβικής με τα κίτρινα, αστραφτερά τσαμπιά - πρόκληση οφθαλμών και γεύσης. Η χυμός από τα σταφύλια άλλης ποικιλίας φυσικά λιγότερο λεπτόφλουδων σταφυλιών όπως το ροζ ή τα μαύρα που έχουν και κουκούτσια συνιστάται για τις ευεργετικές ιδιότητες του για τον οργανισμό - βλέπε και "σταφυλοθεραπεία".

Η ελληνική φύση προσφέρεται και είναι ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τα ορεινά και μεσόγεια μέρη της Ελλάδας σε μια ήπια εποχή όπου οι μετακινήσεις είναι ιδιαιτέρως εύκολες και η διαμονή το ίδιο, λόγω του καλού καιρού - δεδομένου ότι το καλοκαίρι παρατείνεται και μέσα στο φθινόπωρο με υψηλές θερμοκρασίες ακόμη, ήλιο και ζέστη το πρωί. Ως τώρα είναι γνωστές οι γιορτές κρασιού. Στη Θεσσαλία γίνεται η γιορτή κρασιού (Αμπελώνας), στην Κρήτη (Ρέθυμνο), καθώς και η γιορτή του κρασιού στο Δαφνί - όμως αυτό το έθιμο θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργούνται αμπέλια και βγάζουν σταφύλια Α΄διαλογής. Επίσης και στα Μεσόγεια Αττικής γίνονται σχετικές εκδηλώσεις.

Η Κορινθία με την περίφημη ποικιλία της σταφίδας - απαράμιλλης γεύσης σταφύλι, με την ποικιλία "κέρινα" λόγω του λείου, στιλπνού, χωρίς ψεγάδι κιτρινοπράσινου καρπού, θα 'πρεπε να αξιοποιήσει περισσότερο την παραγωγή της προβάλλοντας τη με γιορτές, δημοσιεύσεις, ενημέρωση.
Έτσι και ο νομός θα προσήλκυε μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών και αυτό θα βοηθούσε να γίνει το ελληνικό σταφύλι ακόμα πιο ονομαστό - κι έτσι πιο περιζήτητο στην Ευρώπη.

Και όχι μόνο ο νομός Κορινθίας αλλά απανταχού της Ελλάδας όπου υπάρχουν αμπελώνες - που καλλιεργούν ειδικές ποικιλίες σταφυλιών για τα κρασιά τους.


Γιορτή Αμπελώνα - Θεσσαλία

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης