Ένας Δανός φιλέλλην αρχαιολόγος

Ρούνε Φρεντέρικσεν

Καλυδωνία - Ανασκαφές
Θέατρο Καλυδώνας Αιτωλία
Καθηγητής Ρουν ΦρεντέρικσενΑρχαίο θέατρο Καλυδώνας - Από τις ανασκαφές

Rune Frederiksen

Στις 27 τρέχοντος απεβίωσε ο γνωστός Δανός αρχαιολόγος επικεφαλής των ανασκαφών στην Αιτωλοακαρνανία για το θέατρο της Καλυδώνος, τον οποίο αποχαιρέτησε η αρχαιολόγος Ολυμπία Βικάτου - προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας - Λευκάδας.

Ένας ακόμη από τους ανασκαφείς της αιτωλικής γης, ο Καθηγητής Rune Frederiksen, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και Υπεύθυνο των Συλλογών της Ny Carlsberg Γλυπτοθήκης της Κοπεγχάγης, ο οποίος είχε πρότινος ολοκληρώσει στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος τη συστηματική ανασκαφή του θεάτρου της αρχαίας Καλυδώνας.

Γεννημένος το 1971, με σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στην Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στο Copenhagen Polis Center (2000-3), κατά το οποίο διάστημα εργάστηκε ως σύμβουλος στη Ny Carlsberg Glyptotek και παράλληλα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Το 2004-7, στο πλαίσιο ερευνητικής υποτροφίας βρέθηκε στην Οξφόρδη (Worcester College και Ashmolean Museum) και από το 2008-15 εργάστηκε στην Αθήνα, αρχικά ως υπότροφος της Carlsberg με αφορμή ερευνητικό πρόγραμμα για την αστικοποίηση στον αρχαίο ελληνικό κόσμο κατά την προκλασική περίοδο και από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως Διευθυντής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.

Αρχαίο θέατρο Καλυδωνίας
Συγγραφείς: Ρουν Φρεντέρικσεν - Ολυμπία Βικάτου

Από το 2016 εργαζόταν στη Ny Carlsberg Glyptothek ως Υπεύθυνος Συλλογών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν σε διάφορους τομείς της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.

Rune Frederiksen
Καθηγητής Rune Frederiksen (1971~2023)

Είχε λάβει μέρος σε ανασκαφές στη Δανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιορδανία και την Κύπρο, με πιο σημαντικές ως Διευθυντής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνας το διάστημα 2011-2014 σε συνεργασία με την υπογράφουσα και την ανασκαφή της προελληνιστικής Σικυώνας το 2015.

Είχε οργανώσει πληθώρα συνεδρίων με ποικίλη θεματολογία (γύψινα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών, αρχαίες οχυρώσεις και θέατρα) και παράλληλα είχε την επιμέλεια περιοδικών εκθέσεων, όπως “The Ancient Mediterranean” (the Ny Carlsberg Glyptotek 2006) και “Treasures of the Ashmolean Museum” (2006-8), καθώς και μικρότερων εκθέσεων για τη σύγχρονη τέχνη (Αθήνα 2011-15). Με ένα πλούσιο ανασκαφικό και ερευνητικό έργο, ο Rune Frederiksen, χάρισε στην επιστημονική κοινότητα πολλές μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, που αποδεικνύουν την άρτια επιστημονική του πληρότητα.

Την επιθυμία του, η τελική δημοσίευση της συστηματικής ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της αιτωλικής Καλυδώνας που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, να παρουσιαστεί στο Μεσολόγγι, στον ιερό τούτο τόπο που αγάπησε τόσο πολύ και αφοσίωσε χρόνια ανασκαφών και έρευνας, θα εκπληρώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος στο άμεσο μέλλον σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον σπουδαίο αυτό φίλο και συνεργάτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Από τον Επικήδειο λόγο

Η προϊσταμένη Ολυμπία Βικάτου και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων εκφράζουν τη βαθειά τους λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο και στα παιδιά του. Τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και δύναμη για να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη του. "Αγαπητέ μας φίλε και συνεργάτη Rune, σε αποχαιρετούμε με αγάπη και θα σε θυμόμαστε πάντα για το πλατύ σου χαμόγελο και την αγάπη σου για τις αρχαιότητες και τα μνημεία της αιτωλικής Καλυδώνας.”

Αρχική πηγή messolonghinews.gr

Related [Εθνική Γλυπτοθήκη Δανίας - Μουσείο Αρχαιοτήτων] εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης