Τρεις φίλοι του Καρυωτάκη

Τρεις φίλοι του Κώστα Καρυωτάκη

Κώστας Καρυωτάκης Νίκος Καράκαλος
Κ. Καρυωτάκης - Ν. Καράκαλος στο Παλιό Φάληρο

Costas Karyotakis three friends

Ο Κώστας Καρυωτάκης αν και δεν έμενε συνέχεια στο ίδιο μέρος καθώς ως δημόσιος υπάλληλος τύχαινε συχνών μεταθέσεων από την γενέτειρα του την Τρίπολη όπου ήταν διορισμένος στη Νομαρχία - κάτι που τον πείραζε και το απέδιδε ότι αναιτίως είχε γίνει "στόχος των ανωτέρων του", διατήρησε τρεις πολύ στενούς φίλους: τους Νίκο Καράκαλο, Άγι Λεβέντη, Χαρίλαο Σακελλαριάδη

Με τον Νίκο Καράκαλο συναντιόνταν συχνά στην Αθήνα σε βόλτες ως τις παραλίες του Νέου και του Παλιού Φαλήρου. Τους βλέπεις στη φωτογραφία με τα μπαστούνια τους και τα καπελάκια (ρεπούμπλικες) της εποχής, να κάθονται στο καφενεδάκι της παραλίας - τότε έρημης από κόσμο αν δεν ήταν καλοκαίρι.

Με τον Άγι Λεβέντη εξέδιδαν για ένα διάστημα το σατυρικό περιοδικό Η Γάμπα που το έκλεισε η Αστυνομία μετά το έκτο τεύχος άγνωστο γιατί.

Με τον Χαρίλαο Σακελλαριάδη διατηρούσε τακτική αλληλογραφία - μάλιστα ο τελευταίος εξέδωσε την αλληλογραφία τους που περιλαμβάνει επιστολές του Καρυωτάκη σε σκωπτικό και γλαφυρό ύφος ως άρμοζε απευθυνόμενος στον καρδιακό του φίλο. Είχαν συνεργασθεί στη συλλογή "Πελ - Μελ" του Καρυωτάκη και θεωρούνταν επιστήθιοι φίλοι στη ζωή αλλά και στα γράμματα.

Σε κανέναν από τους τρεις δεν κοινοποίησε την απρόσμενη απόφαση του να θέσει τέρμα στη ζωή του τον Ιούλιο του 1928 στην Πρέβεζα, μετά από μια αποτυχημένη του προσπάθεια στη θάλασσα  (μαρτυρία σπιτονοικοκυράς του) - κάτι που τεκμηριώνει πως δεν το έκανε από μια απελπισία στιγμής αλλά το είχε προγραμματίσει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης