Μανσούρα μια πόλη ελληνική

Αίγυπτος Μανσούρα

Egypt - Mansoura

Ελληνικό Εκπαιδευτήριο Μανσούρας
Βαρκάδα Ελλήνων μαθητών στο ΝείλοΟλυμπία (Μπίτσα) Καράγιωργα
Ο Νείλος ποτέ δεν έπαψε να κυλάει μέσα μου —Ολυμπία Καράγιωργα, συγγραφεύς, ποιήτρια

Η Αίγυπτος είχε μεγάλη Ελληνική παροικία. Από εκεί κατάγονταν αρκετοί ευεργέτες του Έθνους όπως π.χ. ο Εμμανουήλ Μπενάκης - εκ των πρώτων χρηματοδοτών της Εθνικής Πινακοθήκης. Οι πλούσιοι συνυπήρχαν με τους φτωχούς και η αλληλεγγύη ήταν διαδεδομένη στην κοινωνία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Στην καρδιά του Δέλτα του Νείλου, η πόλις αυτή άκμασε από τη δραστηριότητα Ελλήνων που πήγαν εκεί να βρουν μια καλύτερη μοίρα κάτω απ' τον ήλιο.

Το βιβλίο "Αίγυπτος, Μανσούρα και η εκεί Ελληνική ζωή μας" της Ολυμπίας Καράγιωργα, εξεδόθη υπό την Αιγίδα του "Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης" και είναι ένα ακόμη βιβλίο της σειράς "Αναμνήσεις από την Αίγυπτο".

Η συγγραφεύς Ολυμπία Καράγιωργα - η "Μπίτσα" μας, όπως την αποκαλούσαν οι συντοπίτες της, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1934, - κόρη του εκ Πελοποννήσου μετοίκου Αθανασίου Καράγιωργα, μεγάλωσε στη Μανσούρα και αποφοίτησε από τα ονομαστά Ελληνικά Εκπαιδευτήρια, τα οποία πιστώνει για τις γερές βάσεις τής μόρφωσής της - όπως το λέει η ίδια: "Τις μελέτες αλλά κυρίως τις μεταφράσεις που έκανα και την ποιότητα της γλώσσας που χρησιμοποίησα, τις οφείλω απολύτως στον θησαυρό που μας πρόσφεραν τα σχολεία μας της Μανσούρας."

Ελληνική παροικία - Μανσούρα, Αφήγηση Ολυμπίας Καράγιωργα

Ολυμπία Καράγιωργα - "Η Εκεί Ελληνική Ζωή μας"

"Πιστεύω πως ο Νείλος μας, αυτός που ζήσαμε τα πρώτα δεκαοκτώ χρόνια της ζωής μας στη Μανσούρα, δεν έπαψε ποτέ να κυλάει μέσα μου"….
"Ναι! Η ποίησή μου, το γράψιμό μου, δε θα ήταν αυτό που έγινε, αν μέσα μου δεν είχε περάσει η Μανσούρα – χαρούμενη, νοσταλγική, τρυφερή, με μία ανάλαφρη γοητεία και μία αδιόρατη θλίψη έτσι όπως οι δύο πολιτισμοί, οι δύο τρόποι ζωής, ο Ελληνικός και ο Αιγυπτιακός, σμίγαν και χώριζαν κάθε στιγμή".

Ελληνική παροικία - Οι Έλληνες Αιγυπτιώτες

Νείλος - Ηλιοβασίλεμα στη Μανσούρα

Flickr - HuTect ShOts - When The Sun Closes Her Eye on The Nile River - El.Mansoura - Egypt - 28 07 2010.jpg
Του <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/photos/49202046@N06">Ahmed Al.Badawy</a> from Cairo, Egypt - <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/photos/ahmedalbadawyshots/4867277500/">When The Sun Closes Her Eye on The Nile River / El.Mansoura / Egypt - 28 07 2010</a>, CC BY-SA 2.0, Σύνδεσμος

Οι σύγχρονοι Αιγυπτιώτες για εκατό και πλέον χρόνια απολάμβαναν μεγάλη οικονομική και πολιτική ισχύ ενώ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και την εκκοσμίκευση της χώρας. Ο πληθυσμός και η αίγλη της κοινότητας αποκορυφώθηκε περίπου το 1940, όποτε και αριθμούσε γύρω στα 250.000 άτομα. Η έλευση του καθεστώτος Νάσερ το 1953 και οι αντιδυτικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ήταν καταστροφικές για τους Αιγυπτιώτες και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σήμερα η κοινότητα αριθμεί γύρω στα 9.000 μέλη, συγκεντρωμένα κυρίως στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Πέρα από τις Ελληνικές κοινότητες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου υπήρχαν και οι παρακάτω σημαντικές αριθμητικά Ελληνικές κοινότητες:

  • Μανσούρα, ιδρύθηκε το 1860 - Al-manṣūrah αραβικά, (120χλμ ΒΑ του Καϊρου στην περιοχή του ανατολικό άκρου της Νταμιέτας (Damiette) του Νείλου /Δέλτα Νείλου). Η Μανσούρα είχε μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα - από 250.000 πληθυσμό το 1940, μέχρι την περίοδο που ανέλαβε ο Νάσερ, όταν πολλοί εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα - παραμένοντας εκεί περίπου 9.000 σήμερα. Πολλά από τα παλαιότερα και καλύτερα καταστήματα και επιχειρήσεις της περιοχής εξακολουθούν να κρατούν τα αρχικά ελληνικά τους ονόματα. Το πρώτο παλαιό αγγλικό σχολείο της πόλης ιδρύθηκε στο σημείο που βρισκόταν το παλιό ελληνικό σχολείο στην περιοχή Τοριέλ, μία από τις παραδοσιακές, σχετικά ευημερούσες συνοικίες της πόλης.
  • Πορτ Σάιντ, ιδρύθηκε το 1870.
  • Ζαγκαζίγκ, ιδρύθηκε το 1870
  • Τάντα, ιδρύθηκε το 1880
  • Σουέζ, ιδρύθηκε το 1888.

Έλληνες εξ Αιγύπτου υπήρξαν λογοτέχνες, ευεργέτες, επιχειρηματίες. Εξ αυτών αναφέρουμε τα ονόματα των Ευεργετών

  • Εμμανουήλ (εκ των βασικών χορηγών της Εθνικής Πινακοθήκης) & Αντώνιος Μπενάκης (υιός, ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη)
  • Μιχαήλ & Ελένη Τοσίτσα (σύζυγος)
  • Γεώργιος Αβέρωφ
  • Πηνελόπη Δέλτα
  • Βασίλης Σιβιτανίδης ιδρυτής της Σιβιτανιδείου Τεχνικής Σχολής στην Καλλιθέα
  • Κωνσταντίνος Χωρέμης —καθώς και των καλλιτεχνών Λογοτεχνών
    • Κωνσταντίνος Καβάφης (ποιητής /Αλεξάνδρεια)
    • Πηνελόπη Δέλτα 1874~1941 (συγγραφεύς ("Στα μυστικά του Βάλτου", "Ο Τρελαντώνης", "στον Καιρό του Βουλγαροκτόνου", "Ίων Δραγούμης", "Η ζωή του Χριστού") /κόρη Εμμανουήλ Μπενάκη, Βιργινίας Χωρέμη)
    • Στρατής Τσίρκας (3λογία "Ακυβέρνητες Πολιτείες", "η Χαμένη Άνοιξη")
    • Κωνσταντίνος Παρθενης (ζωγράφος)

Mansoura - Άλλοτε Τόπος Ελλήνων

Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Μανσούρας - 1956

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης