Πολύβιος Δημητρακόπουλος ή Αρκάς

Δημοσιογράφος - Θεατρικός συγγραφεύς - Ποιητής

Πολύβιος Δημητρακόπουλος
(1864 - 1922)
Πολύβιος Δημητρακόπουλος (1897 /33)
Εάν επιθυμείς την ειρήνη μη χτυπάς το τύμπανο ούτε δύο φορές

Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε σε έναν οικισμό της Κυπαρισσίας (σημερινό χωριό Τερψιθέα Κυπαρισσίας) - αλλά έγινε γνωστή ως γενέτειρα του η Κυπαρισσία, το 1864. Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του στην Κυπαρισσία, κατατάχθηκε στο στρατό προκειμένου ν΄ ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, κατά επιθυμία του πατέρα του καθώς στην αρχή η οικογένεια του τον προόριζε για τον Στρατιωτικό κλάδο. Όμως,

Το 1882, ενώ υπηρετεί ως λοχίας στη φρουρά του Ναυπλίου γράφει την πρώτη του κωμωδία την οποία δύο χρόνια αργότερα ανέβασε σε θεατρική σκηνή, που όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στη σκηνή κατά τη δεύτερη πράξη του έργου, χωρίς όμως να συμβεί ατύχημα. Το απρόοπτο αυτό γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τους θεατρικούς κύκλους της εποχής ως καλός οιωνός (;), ενεθάρρυναν τον συγγραφέα να επιδοθεί στο θέατρο και να παραιτηθεί από το στρατό.

Στις 19 Ιουλίου του 1895 πραγματοποιείται, στην Αθήνα, στο θέατρο Αθήναιον, η πρεμιέρα του πρώτου και σπουδαίου θεατρικού του έργου "Η Μάρκελλα", ένα τετράπρακτο δράμα, υπό τον θίασο Δ. Κοτοπούλη, για το οποίο όλος ο τότε αθηναϊκός τύπος εξέφρασε "ευμενέστατα σχόλια". Με τις παραστάσεις αυτού του έργου, που παρακολούθησαν οι Βασιλείς και πολιτικοί, ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη θεατρική συγγραφή του Π. Δημητρακόπουλου μέχρι τον Απρίλιο του 1922 που έγραψε το τελευταίο του έργο "Το Κριτήριον", που ανεβάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, καθ΄ ον χρόνο ο ίδιος χαροπάλευε 

Έγραψε πολλά θεατρικά έργα - μάλιστα ήταν εκ των πρώτων που έγραψαν στο είδος Επιθεώρηση. Εξέδιδε και το εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό "Πρωτεύουσα" Στα κείμενα του υπέγραφε ως Πολ Αρκάς (Paul Arcas) φιλολογικό ψευδώνυμο.  Ήταν από τους ιδρυτές της "Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων" έχοντας διατελέσει και αντιπρόεδρος της δύο φορές.

Απεβίωσε στην Αθήνα μετά "μακρότατην, οδυνηρά νόσο" το 1922. Στην κηδεία του παρευρέθησαν οι Πρίγκηπας Νικόλαος, ενώ επικήδειους λόγους εκφώνησαν οι Αλέκος Λιδωρίκης, Ανδρέας Μεταξάς, Δημήτρης Μυράτ.

Συνέγραψε

Α! βοσκοπούλα δώσε μου το ελαφρύ ραβδί αου και κράτα συ το σκήπτρο μου που'ναι χρυσό κι ατίμητο κι απ' τη γαλήνη δώσε μου που έχεις στην ψυχή σου να κλείσω μια φορά κι εγώ το μάτι μου το ακοίμητο —Π. Δημητρακόπουλος, "Ηρωδιάς"
  1. Δράματα -Τραγωδίες: Ηρωδιάς (τραγικός μονόλογος), Η αιώνια γυναίκα, Βελισάριος, Ειρήνη η Αθηναία, ο Ίκαρος, Ιωάννης Κωλέττης, οι Μυλόπετες, το Ψωμί κ.ά.
  2. Κωμωδίες: Ενοικιάζεται, οι Ζωντοχήρες, τα Κουλουβάχατα κ.ά.
  3. Επιθεωρήσεις: η Μαντάμ Μαίρη, τα Παναθήναια, η Ρωμιοπούλα
  4. Όπερες: Πειρατής, Διδώ
  5. Οπερέτες: Σία κι Αράξαμε, η Κρητικοπούλα
  6. Ποίηση: Εξωτικά Τραγούδια, Σατιρικό
  7. Μυθιστόρημα: Τα άνθη της λεμονιάς, ο Αυτόχειρας, η δούκισσα της Πλακεντίας, Τζένη Θεοτόκη, η Χρυσωμένη λάσπη, η Ζωή του Θανάτου (πνευματισμός)
  8. Δοκίμια - Μελέτες: Το μυστικό της Ζωής, Αι δύο Διαθήκαι (κοινωνιολογία) (η χρυσή διαθήκη, η σιδηρά διαθήκη)

Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος γ. 1897 Κυπαρισσία (Τερψιθέα) θ. 1922 Αθήνα - κατά το έτος 1897 στο "Ημερολόγιον Σκόκου" Τόμος 12ος

Οι Ψαράδες - libreto Πολύβιος Δημητρακόπουλος Μουσική: Θεόφραστος Σακελλαρίδης


Οι Ψαράδες (Σία κι Αράξαμε) Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης