Η γενιά του 1880 στη ζωγραφική

Γεώργιος Ροϊλός - Ζωγράφος των "Παρνασσιστών" ποιητών

Ο Παλαμάς και οι ομότεχνοι του - Γεώργιος Ροϊλός
Γεώργιος Ροϊλός - Αυτοπροσωπογραφία
Γεώργιος Ροϊλός - Ο Παλαμάς και οι σύγχρονοι του
Γεώργιος Ροϊλός - Ο Παλαμάς με την ομάδα των 6 Γεώργιος Ροϊλός - ΑυτοπροσωπογραφίαΓεώργιος Ροϊλός - Ο Παλαμάς και οι σύγχρονοι του μεγάλοι ποιητές

Ο Γεώργιος Ροϊλός (Στεμνίτσα Γορτυνίας, 1867 – Αθήνα, 1928) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της "Ομάδας του Μονάχου" με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιστορικά θέματα και την προσωπογραφία.

Ως καθηγητής της Ελαιογραφίας στη θέση του Ιακωβίδη από το 1910 παρέκκλινε από τις ακαδημαϊκές τάσεις (ενταγμένες σ΄ένα τυποποιημένο κώδικα προτύπων) ενδιαφερόμενος κυρίως για την ανανέωση της διδασκαλίας με την επιβολή μεγαλύτερης ελευθερίας.

Ο Ροϊλός σπούδασε ζωγραφική αρχικά στο Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα, από το 1880 μέχρι το 1887, με δάσκαλο τον Νικηφόρο Λύτρα. Το 1888 /21 ετών, μετέβη με υποτροφία του κληροδοτήματος Κρήτση στο Μόναχο, για να συνεχίσει τις σπουδές του κοντά στον Νικόλαο Γύζη. Το 1890 - μετά δύο έτη, πηγαίνει στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του κοντά στον Μπενζαμέν Κονστάν (Benjamin Constant) και τον Πωλ Λωράνς (Paul Laurence) - μεγάλους ζωγράφους αμφότεροι.

Το 1894 επέστρεψε στην Αθήνα και ένα χρόνο αργότερα, ύστερα από το θάνατο του Σπυρίδωνος Προσαλέντη, διορίστηκε καθηγητής στην έδρα Αγαλματογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, για να φύγει κατόπιν το 1903 στο Λονδίνο, όπου έγινε μέλος του εκεί Καλλιτεχνικού Συνδέσμου και στη συνέχεια για άλλα δυο χρόνια στο Λίβερπουλ, όπου εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας της πόλης και πήρε μέρος σε διάφορες εκθέσεις.

Επέστρεψε στην Αθήνα ξανά το 1908 και από το 1910 έως το 1927 κατείχε την έδρα Ελαιογραφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Είχε ως ατελιέ, το δεξιό απ' τα δύο περίφημα δίδυμα αντικριστά Πυργόσπιτα της οδού Παυσίλυπου στην Καστέλλα.

Απεβίωσε το 1928 στην Αθήνα.

6 Παρνασσιστές ποιητές

Στον πίνακα εξ αριστερών προς τα δεξιά
Ο Παλαμάς και οι σύγχρονοι του
Οι Παρνασσιστές ποιητές
  • Γεώργιος Στρατήγης
  • Γεώργιος Δροσίνης
  • Ιωάννης Πολέμης
  • Κωστής Παλαμάς /Βραδινή Φωτιά 🌄
  • Γιώργος Σουρής /Στους Στύλους 🏛
  • Αριστομένης Προβελέγγιος

3 πολεμικής θεματογραφίας ζωγράφοι

Γεώργιος Ροϊλός - Έφοδος
Γεώργιος Ροϊλός - Έφοδος - Μελάνι σε χαρτί

Στους πίνακες του ο Ροϊλός απεικόνισε ποικίλα θέματα: επίσης πολεμικά από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και τους Βαλκανικούς πολέμους 1912–13 —πρωτοπόρος στο είδος αυτό μαζί με τους Βασίλειο Χατζή που στρατεύθηκε στο αντιτορπιλικό "Έλλη" και Θάλεια Φλωρά-Καραβία), ιστορικά, πορτρέτα, τοπία, κ.α.

Ελαιογραφία Κωστής Παλαμάς - Γεώργιος Ροϊλός (γ. Στεμνίτσα Αρκαδίας 1867 - θ. Αθήνα 1928) CC BY-SA 3.0, Σύνδεσμος


Τώνης Μαρούδας - Η Παλιά Αθήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης