Ασέα - Στο σπίτι του Γκάτσου

Μουσείο το σπίτι του Νίκου Γκάτσου

Νίκος ΓκάτσοςΑσέα (Άνω) Οικία ΓκάτσουΟδός Πανεπιστημίου (Ιαματικά Λουτρά καθηγητού Δαμβέργη /πινακίδα) - Ο Νίκος Γκάτσος (Δ)

Στις αρχές του τρέχοντος έτους εστάλη αίτημα - επιστολή από τους τοπικούς φορείς της Ασέας Αρκαδίας δια του Συνδέσμου Ασεατών Αττικής, όπως το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Νίκος Γκάτσος μετατραπεί σε Μουσείο. Η επιστολή διεβιβάσθη από την υπουργό Λίνα Μενδώνη προς τον γ. γ. του υπουργείου Πολιτισμού συνεπεία δε αυτού, ελήφθη απόφαση να ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο η παλιά, σχεδόν ετοιμόρροπη πλέον οικία της οικογένειας Γκάτσου, με σκοπό να αναστηλωθεί, διατηρηθεί και αξιοποιηθεί ως Μουσείο Νίκου Γκάτσου.

Ο ποιητής της “Αμοργού”, ο συνδημιουργός στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών ακόμη Ελλήνων συνθετών, δημιούργησε ποίηση μουσική με τον λόγο του και τον εσωτερικό ρυθμό των λέξεων του. Η επιλογή των λέξεων και η θέση τους στον στίχο έφερναν στους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε μουσικές φωνές και ήχους.

Ο Νίκος Γκάτσος και η ΠαράδοσηΆνω Ασέα Μουσείο Γκάτσου

Ο Νίκος Γκάτσος δεν άφησε πλήθος ποιητικών συλλογών. Η μία, η “Αμοργός“ είναι το απαύγασμα στο νεοελληνικό ποιητικό λόγο.

Χειρίστηκε τη γλώσσα ως ποίηση, σε κάθε μορφή του έργου του, στο τραγούδι και στη μετάφραση. Είναι ένα πολύτιμο έργο που μας πλημμυρίζει με την ποιότητα, την τρυφερότητα, την ομορφιά του. Είναι χρέος της Πολιτείας να προστατέψει και να αναδείξει το σπίτι που γεννήθηκε ο Ποιητής.

Για τον ποιητή Νίκο Γκάτσο είχε μιλήσει προ ετών  ο Μάνος Χατζιδάκις συνθέτης του εκτενούς ποιήματος του Νίκου Γκάτσου Αμοργός: "Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου", χαρακτήρισε την “Αμοργό” ο Μάνος Χατζιδάκις, “επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου".

👉 Μετά τους Κωστή Παλαμά/ Πάτρα, Γρηγόριο Ξενόπουλο /Ζάκυνθος, Οδυσσέα Ελύτη /Μυτιλήνη, απέκτησε και ο Νίκος Γκάτσος /Ασέα, (1911-1992) το σπίτι του - μετά από την παρέλευση 29 ετών από το θάνατο του....
Αρχική πηγή kathimerini.gr

💦 Σχετικό άρθρο "Στο σπίτι του Μάνου" εδώ

ΙστιοφόροΙστιοφόρο 2
Αμοργός - Με την πατρίδα τους δεμένη στα πανιά και τα κουπιά στον άνεμο κρεμασμένα Οι ναυαγοί κοιμήθηκαν ήμεροι σαν αγρίμια νεκρά μέσα στων σφουγγαριών τα σεντόνια Αλλά τα μάτια των φυκιών είναι στραμμένα στη θάλασσα

Νίκος Γκάτσος Αμοργός 👁‍🗨
Αμοργός

👁‍🗨 "Αμοργός" Μέρη: Με την πατρίδα τους δεμένη στα πανιά /Μ. Φαραντούρη "Άλλα τα μάτια των φυκιών" /Δ. Δημοσθένους "Κι ένας χαμένος ελέφαντας" /Τ. Χριστογιάννης "Και τότε θα 'ρθουν αέρηδες" /Δημοσθένους - Γκάτσος Χατζιδάκις - Opus 41 1970 - '87

🌉 Σχετικό άρθρο Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ /Δώρος Δημοσθένους εδώ


Μυρτιά - Στίχοι Νίκος Γκάτσος, Μίκης Θεοδωράκης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης