Τσακώνικα πυργόσπιτα

Λεωνίδιο παραδοσιακός οικισμός

Πυργόσπιτο
Πύργος ΤσικαλιώτηΛεωνίδιο Παλιά οικία με μαντρότοιχο

Το Λεωνίδιο είναι κτισμένο στην άκρη μιας καταπράσινης κοιλάδας κάτω από τους απότομους κόκκινους βράχους του βουνού. Αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Μεγάλο τμήμα του οικισμού έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακό καθώς εκεί κυριαρχεί η αρχιτεκτονική με τα δίπατα και τρίπατα σπίτια, πλακόστρωτες αυλές και χαγιάτια. Αξίζει να περπατήσεις στην κωμόπολη για να δεις τα πυργόσπιτα του Τσικαλιώτη και του Πολύτιμου, όπως και τον Πύργο του Χατζηρούδη στο κέντρο του οικισμού.

Η όλη περιοχή ονομάζεται Τσακωνιά και εκεί παράγεται και η περίφημη "Τσακώνικη μελιτζάνα" η σκούρα ριγωτή με το γυαλιστερό φλοιό και το καταπράσινο κοτσάνι. Η θέα από το δρόμο ώσπου να φθάσεις στο ορεινό χωριό Κοσμάς είναι μοναδική  καθώς ξετυλίγονται οι στροφές του δρόμου ώσπου να βρεθείς στο πανέμορφο χωριό - με τη βρύση με τα γάργαρα νερά που πηγάζουν απ' το βουνό, της πλατείας γεμάτη πλατάνια και τους ήχους απ' τα νερά. 

Εκεί υπάρχει ταβέρνα όπου ψήνουν ντόπια κρέατα στα κάρβουνα με συνοδεία σαλάτας από τα φρέσκα οπωροκηπευτικά της περιοχής κι αν είναι η εποχή της μελιτζάνας σερβίρουν το αρωματικό και λίαν εύγευστο καλοκαιρινό φαγητό - λαδερές μελιτζάνες.

Κάτω η παραλία Τυρού είναι ιδανική για μπάνιο. Το μάτι διατρέχει όλο το μήκος της ακτής με το ψιλό βότσαλο και τα χαμηλά οικήματα όπου στην άκρη υπάρχει και εστιατόριο όπου κυρίαρχο πιάτο είναι ο μουσακάς - τι άλλο καλύτερο; με τις ντόπιες τσακώνικες μελιτζάνες.

Πύργος Τσικαλιώτη Ο Πύργος του Τσικαλιώτη, πυργόσπιτο του 1808, με πλευρικό μαντρότοιχο με πολεμίστρες. Μετά την πλήρη αναπαλαίωσή του θα φιλοξενεί στις αίθουσές του εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά κειμήλια της περιοχής.

👉 Αρχική δημοσίευση εδώ


Πύργος Τσικαλιώτη Μουσείο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης