Το Ναύπλιο πόλη με τα τρία κάστρα

Η πόλη με τα τρία κάστρα

Το μαγευτικό Ναύπλιο απλώνεται στο μυχό του Αργολικού κόλπου κατάφορτο με ιστορικές μνήμες: πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος όπου και έγινε η Α΄Εθνοσυνέλευση του ελληνικού ως ελεύθερου κράτους μετά την άρση του τουρκικού ζυγού αλλά και με ζοφερές επίσης μνήμες καθώς φυλακίστηκε σ' ένα από τα κάστρα του - το Παλαμήδι ο εθνεγέρτης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Είναι ένας ιδανικός προορισμός καθώς απέχει μόνο 1 30΄ από την Αθήνα με μια διαδρομή μέσα στη φιλόξενη γη της Αργολίδας ώσπου να αντικρίσεις το Ναύπλιο και την παλιά πόλη του με τα πλείστα αξιοθέατα. Τα κάστρα Ακροναυπλία, Παλαμήδι και η Καστρονησίδα Μπούρτζι (ίσως το πιο φωτογραφημένο κάστρο της Ελλάδος) - φωταγωγημένα τη νύχτα προσφέρουν ένα θέαμα μοναδικό.
Το Ναύπλιο είναι μια όμορφη και κοσμοπολίτικη πόλη, γεμάτη ιστορία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σπουδαία ιστορικά μνημεία και ποικιλία δραστηριοτήτων όλο το χρόνο:

Περιοχή με Ενετικές  Φράγκικες, Οθωμανικές καταβολές - ως εκ τούτου με πλείστα Μουσεία - Αξιοθέατα: Αρχαιολογικό  Μουσείο, Λαϊκής Τέχνης,  Στρατιωτικό, Μουσείο Χαντρών ως και Μουσείο Ούζου για μια διαφορετική εικόνα, που θα διανθίσει την κάθε μέρα. Η πλατεία Συντάγματος, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε στο προαύλιο ο Ιωάννης Καποδίστριας -κατά την προσέλευση του στις 6 το πρωί για τον όρθρο- Α΄ Κυβερνήτης της χώρας με εμφανή την τρύπα από τη σφαίρα στον τοίχο της εκκλησίας, ο Βαυαρικός Λέων είναι τα κυρίαρχα αξιοθέατα. Στην παλιά πόλη με την παραδοσιακή Βαυαρική αρχιτεκτονική νοτιο-ιταλικής έμπνευσης, τα στενά δρομάκια με τα μπαλκόνια εκατέρωθεν σχεδόν ν' αγγίζονται, τραβούν την προσοχή.

Είναι ένα δημοφιλές μέρος για χαλάρωση στις παραλίες της Καραθώνας (λίγα χλμ έξω από την πόλη, εξαιρετικά δημοφιλής) και της Αρβανιτιάς (πλαζ κεντρική του Ναυπλίου), καταπληκτικές διαδρομές για περιπάτους και επίσης είναι το σταυροδρόμι σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων: Τίρυνθα(3χλμ), Μυκήνες(20χλμ),Επίδαυρος (25χλμ). Στην κεντρική παραλία υπάρχει και ένα Άδυτο Πουλιών θεωρούμενο προστατευμένη περιοχή όπου ενδημούν σπάνια πουλιά. Λένε πως η διαμονή λίγης ώρας στο πάρκο αυτό και στην δική του προστατευμένη παραλία επιδρά θετικά σε δερματολογικές παθήσεις.

Η παραλία Ναυπλίου προσφέρεται για βόλτες και με το ποδήλατο, με στάσεις για ένα καφέ ή κάποιο προϊόν από την τοπική αγορά πλούσια σε παραδοσιακά προϊόντα επίσης. Οι καφετέριες ελκύοντας πλήθος κόσμου, γίνονται μπαρ τα βράδια για μια πιο επίσημη έξοδο...
Γενικά το Ναύπλιο είναι ένα δημοφιλές ορμητήριο για να εξερευνήσεις την Αργολίδα καθώς και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου. Μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο προορισμό για ένα σύντομο week-end ή για μακρύτερες καλοκαιρινές διακοπές - ένας μαγικός τόπος με τη γραφική παλιά πόλη και τις όμορφες παραλίες του Αργολικού κόλπου.

😸 Παλιά στο πίσω μέρος της κεντρικής πλατείας - στην παλιά πόλη, υπήρχε μια ταβέρνα ονόματι Σταυρουλάκης: εκεί έφτιαχναν υπέροχους τηγανιτούς κεφτέδες. Μια βόλτα ώς το Ναύπλιο θα δείξει αν υπάρχει ακόμη αυτή τη τοποθεσία. Αν όχι, σίγουρα θα υπάρχει κάτι εξ ίσου εφάμιλλο!
🏨 Πρόταση διαμονής (ψαγμένη) εντός Ναυπλίου - παραλιακώς, εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης