Ερυμάνθεια - Αχαΐας

Ορεινή Αχαΐα

Ερυμάνθεια - Περιοχή Τριταίας Φράγμα Ντασκά - Τεχνητή λίμνη Βελιμαχίου
Η οροσειρά Ερυμάνθου διατρέχει και τους τρεις νομούς: Ηλείας (ΒΔ), Αχαΐας (ΒΑ), Αρκαδίας (ΝΔ) αποτελώντας έτσι την κύρια οροσειρά - με τις βουνοκορφές και τις πλαγιές της τον κύριο ορεινό όγκο της Πελοποννήσου. Ο ποταμός με την ίδια ονομασία - Ερύμανθος διατρέχει το νομό Αχαΐας, περνώντας από την Τριταία με τον παραπόταμο του.

Η Ερυμάνθεια βρίσκεται στην περιοχή Τριταίας στα νότια του νομού Αχαΐας, στα όρια του με το νομό Ηλείας. Η αρχαία Τριταία βρισκόταν παραπλεύρως του χωριού Αγία Μαρίνα και χρονολογείται από τον 4ο αιώνα καθώς ερείπια αρχαιοτήτων έχουν βρεθεί εκεί. Υπηρξε μία από τις 12 πόλεις που απάρτιζαν την Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Μυθολογία: Εκεί σκότωσε ο Ηρακλής τον Κάπρο. Όταν φυσάει πολύ - σήμερα λένε στην περιοχή, "Φυσάει ο Κάπρος"


Περιοχη Ερυμανθου Βελιμαχι - Τριταια

Ερυμανθεια

Κατά τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Μελάνιππο γιος του Άρη (εκ των 12 θεών του Ολύμπου) και της Τρίτειας κόρης του Τρίτωνα θεού της θάλασσας. Ο Μελάνιππος έδωσε στην πόλη το όνομα Τριταία από το όνομα της μητέρας του Τρίτειας.

Στην περιοχή βρίσκεται ο ταμιευτήρας νερού Ντάσκας στο Βελιμάχι δίπλα στον επαρχιακό δρόμο και διακρίνεται από την Ερυμάνθεια.

Ταμιευτήρας νερού Ντασκά - Βελιμάχι: Το έργο ξεκίνησε το 2007 με πόρους του Γ΄ ΠΕΠ, με προϋπολογισμό ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούσε την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και αρδευτικού δικτύου μήκους 16 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρδευση καλλιεργειών σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων.

Λεπτομέρειες του Έργου: Η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου ολοκληρώθηκε σύντομα, πλην όμως η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, αρχικά δεν προχώρησε, επειδή στο χώρο που προβλεπόταν η δημιουργία της, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Μετά από συνεχείς επαφές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Δήμο Ερυμάνθου, προϊσταμένους της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και υπηρεσιακούς παράγοντες, τελικά αναζητήθηκε και βρέθηκε εναλλακτική λύση ώστε να συνδυαστεί η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής με την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων, χωρίς να επιβαρύνει υπέρογκα το κόστος του έργου.

Τελικά, μετά από αδιάκοπες προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 2,2 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη και ολοκλήρωση της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στη νέα προτεινόμενη θέση.

«Επιτέλους, ολόκληρη η ανατολική Τριταία θα αποκτήσει μία χρήσιμη υποδομή για την άρδευσή της. Πρόκειται για ένα πολύχρονο και δίκαιο αίτημα των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής, με ένα έργο που είχε «βαλτώσει», όμως χάρη στο πείσμα και την επιμονή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατορθώσαμε να έχει αίσιο τέλος» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας κατά την επίσκεψη που έκανε στο σημείο και πρόσθεσε:

«Με την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στη θέση «Ντασκά», λύνονται επιτέλους μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στα χωριά της ορεινής Αχαΐας. Επιπλέον, με το έργο αυτό η περιοχή ενισχύει και την τουριστική της αξία, καθώς θα αποτελέσει, πλέον, χώρο προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών και πόλο για ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Το έργο μετά την ολοκλήρωσή του θα παραδοθεί στο Δήμο Ερυμάνθου ο όποιος και θα πρέπει να μεριμνήσει για το Φορέα Διαχείρισης που θα διαχειριστεί αυτό το σημαντικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο.

Σήμερα η περιοχή χαρακτηρίζεται ως περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος /νομός Αχαΐας /κοινότητα Ερυμάνθου /έδρα Χαλανδρίτσα.

😻 Σχετικό άρθρο: Ερύμανθος - Αχαΐα εδώ


Φραγμα Ντασκα - Τεχνητη Λιμνη Βελιμαχιου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης