Νικόλαος Δημητρακόπουλος

Νομοδιδάσκαλος του Έθνους

Νικόλαος Δημητρακόπουλος
Για τον Νομοδιδάσκαλο του Έθνους Νικόλαο Δημητρακόπουλο - μια διαπρεπή φυσιογνωμία, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών στη Παλαιά Βουλή (8/'07).

Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1864 στην Καρύταινα. Είναι ο Νομοδιδάσκαλος του Έθνους. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1906 πολιτεύθηκε στην Αρκαδία όμως δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Το 1909 τον κάλεσαν να πάρει Υπουργείο μα δε δέχτηκε επειδή δεν είχε ψηφιστεί από το Λαό. Η κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη τον διόρισε καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Παν/μιο Αθηνών - θέση που δε δέχτηκε. Στις 6 Αυγούστου 1910 αναδείχθηκε ο πρώτος βουλευτής Αρκαδίας και ήταν αρχηγός ομάδας βουλευτών στην Ελληνική Βουλή.

Τον χαρακτήρισαν δε ως ανατέλλοντα ήλιο του Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 Οκτωβρίου 1910 εκτιμώντας τις ικανότητες του, του έδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς να πάψει να διατηρεί την αυτοτέλεια του. Στο υπουργείο αυτό παρέμεινε 18 μήνες και προσέφερε μεγάλο έργο. Θέσπισε νόμους που ισχύουν ακόμη και σήμερα.


Νικόλαος Δημητρακόπουλος - Ανδριάντας

Αργότερα ίδρυσε δικό του κόμμα και στις 30 Αυγούστου 1916 του ανατέθηκε από το βασιλιά Κωνσταντίνο ο σχηματισμός κυβέρνησης που τορπίλισε όμως η αγγλική πολιτική και κατέθεσε την εντολή. Στις εκλογές του 1920 έφερε στη Βουλή 14 βουλευτές ο ίδιος όμως δεν πολιτεύθηκε γιατί ήταν άρρωστος και στις 21 Δεκεμβρίου 1921 πέθανε στη Βιέννη.

Άφησε μνημειώδες έργο, διατριβές, νομικές, φιλολογικές, κοινωνιολογικές κλπ. μελέτες. Οι μελέτες του έχουν ταξινομηθεί σε τρεις μεγάλους τόμους "Νομικών Ενασχολήσεων" από τον καθηγητή Μπαλή. Είχε πλατιά μόρφωση και γνώριζε τέσσερις γλώσσες. Ήταν φοβερός ρήτορας και στη Βουλή τον άκουγαν με ανοιχτό στόμα.

Για τη ζωή και το έργο του, το ύψος του ηθικού του μεγαλείου μίλησαν πολλοί και πολλά διηγήθηκαν άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά. Αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για όλους που ασχολούνται με τα Κοινά.

Άρθρο για τον Νικόλαο Δημητρακόπουλο el.wikipedia.org

Φωτό: ανδριάντας του Ν. Δημητρακόπουλου (1814 - 1921) στη γενέτειρα του Καρύταινα
Α΄ εικόνα: πηγή (Ενημέρωση: 9/6/'21)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης