Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νικόλαος Δημητρακόπουλος

Νικόλαος Δημητρακόπουλος
(Ενημέρωση: 8/6/'16) Για τον Νομοδιδάσκαλο του Έθνους μια διαπρεπή φυσιογνωμία, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών στη Παλαιά Βουλή (8/'07).

Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1864 στην Καρύταινα. Είναι ο Νομοδιδάσκαλος του Έθνους. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1906 πολιτεύθηκε στην Αρκαδία όμως δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Το 1909 τον κάλεσαν να πάρει Υπουργείο μα δε δέχτηκε επειδή δεν είχε ψηφιστεί από το Λαό. Η κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη τον διόρισε καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Παν/μιο Αθηνών - θέση που δε δέχτηκε. Στις 6 Αυγούστου 1910 αναδείχθηκε ο πρώτος βουλευτής Αρκαδίας και ήταν αρχηγός ομάδας βουλευτών στην Ελληνική Βουλή.

Τον χαρακτήρισαν δε ως ανατέλλοντα ήλιο του Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 Οκτωβρίου 1910 εκτιμώντας τις ικανότητες του, του έδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς να πάψει να διατηρεί την αυτοτέλεια του. Στο υπουργείο αυτό παρέμεινε 18 μήνες και προσέφερε μεγάλο έργο. Θέσπισε νόμους που ισχύουν ακόμη και σήμερα.
Αργότερα ίδρυσε δικό του κόμμα και στις 30 Αυγούστου 1916 του ανατέθηκε από το βασιλιά Κωνσταντίνο ο σχηματισμός κυβέρνησης που τορπίλισε όμως η αγγλική πολιτική και κατέθεσε την εντολή. Στις εκλογές του 1920 έφερε στη Βουλή 14 βουλευτές ο ίδιος όμως δεν πολιτεύθηκε γιατί ήταν άρρωστος και στις 21 Δεκεμβρίου 1921 πέθανε στη Βιέννη.

Άφησε μνημειώδες έργο, διατριβές, νομικές, φιλολογικές, κοινωνιολογικές κλπ. μελέτες. Οι μελέτες του έχουν ταξινομηθεί σε τρεις μεγάλους τόμους "Νομικών Ενασχολήσεων" από τον καθηγητή Μπαλή. Είχε πλατιά μόρφωση και γνώριζε τέσσερις γλώσσες. Ήταν φοβερός ρήτορας και στη Βουλή τον άκουγαν με ανοιχτό στόμα.


Για τη ζωή και το έργο του, το ύψος του ηθικού του μεγαλείου μίλησαν πολλοί και πολλά διηγήθηκαν άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά. Αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για όλους που ασχολούνται με τα Κοινά.
Άρθρο για τον Νικόλαο Δημητρακόπουλο el.wikipedia.org

Φωτό: ανδριάντας του Ν. Δημητρακόπουλου (1814 - 1921) στη γενέτειρα του Καρύταινα
Α΄εικόνα: πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Το Φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή του σταφυλιού. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μεγαλώνουν τα σταφύλια, ωριμάζοντας σταδιακά στα μέσα του μήνα. Κίτρινα, μαύρα, ροζ με τις γυαλιστερές ρώγες τους, τη γλυκόξινη γεύση, τον πλούσιο χυμό τους είναι πηγή βιταμινών και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Ειδικά μια νέα ποικιλία σταφυλιών τα ροζ χωρίς κουκούτσι, με μεγάλα και μακριά τσαμπιά είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

Η χώρα μας παράγει άφθονα σταφύλια - τα νοστιμώτερα - ιδαιτέρως περιεκτικά σε χυμό, με λεπτό φλούδι από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκμεταλευθεί αυτό το προϊόν με ανάπτυξη των καλλιεργειών, αύξηση των εξαγωγών, γιορτές όπου θα προσελκυόταν και ο Φθινοπωρινός Τουρισμός - κάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η γνωστή - ονομαστή ποικιλία Σουλτανίνα με τον πλούσιο χυμό και την ιδιαιτέρως τραγανή γεύση είναι γνωστή από χρόνια και κάθε αντίστοιχη του έτους εποχή στόλιζε τα καφάσια της μαναβικής με τα κίτρινα, αστραφτερά τσαμπιά - πρόκληση οφθαλ…

Η Αρχαία Γορτυνία

Στις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας βρίσκεται η υπέροχη τοποθεσία της Γόρτυνος. Στο άκουσμα των κελαριστών νερών του ποταμού, στη δροσιά των πλατανιών και των καστανιών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει μια φύση ντυμένη στα χρώματα όλης της της μεγαλοπρεπούς - σε όλες τις εποχές αμφίεσης της. Χρυσά, φαιά, γαλάζια και πράσινα χρώματα αναδύονται λαμπυρίζοντας, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη αρχής γενομένης από τα αρχαία χρόνια, κατατάσσοντας τη σ' έναν τόπο δημοφιλή από τους τότε κατοίκους: καθώς μέσα στη μεγαλοπρέπεια της φύσης και τα νερά του ποταμού υπήρχαν και ιαματικές πηγές - δίπλα στο ναό του Ασκληπιού, όπου στο ιερό του συνέρρεε πλήθος κόσμου. Τόπος λατρείας όμοιος με αυτούς της Αθήνας, των Δελφών, της Ολυμπίας, η Γόρτυς έβαλε κι αυτή τη σφραγίδα της στη δημιουργία του ένδοξου, αρχαίου λαμπρού κόσμου, που όλος ο κόσμος θαυμάζει και συρρέει να επισκεφθεί τα μνημεία του.
Ancient Gortys by Aggeliki Spat…

Κτίριο Μηναίου

Ένα θαυμάσιο οίκημα σε νεοκλασική γραμμή με επιρροές από το ανάκτορο της Ελισάβετ (Σίσυ) στη Κέρκυρα.
Το οίκημα κτίστηκε το έτος 1905. σε σχέδιο Τεκτονικής Κ. Π. Χαντζάρα, όπως αναγραφεί εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή και χρησιμοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του γυναικολόγο ιατρό και μετέπειτα Δήμαρχο Ναυπλιέων Γεώργιο Μηναίο ως κατοικία και ιδιωτική κλινική. Μεταγενέστερα, όταν έπαυσε η λειτουργία της κλινικής, στεγάστηκαν διαδοχικά στο κτίριο η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, το Νοσοκομείο Ναυπλίου η Ανώτερα Διοίκηση Χωροφυλακής και τελευταία, η ταβέρνα με τίτλο ο Νικόλας.

Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργηθεί ως παράρτημα της. Η άρτια ανακαίνιση και ο εξοπλισμός έγινε δαπάναις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση επί διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και οι εργασίες περατώθηκαν το 2004 - έτος στέγασης του παραρτήματος της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.
Υ.Γ. Το Αχίλλε…