Επισημανσεις


27/09/'11 —Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Ναυπλίου
Το παράρτημα εγκαινιάστηκε στις 5 Μαΐου 2004. Στεγάζεται σε θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο που παραχώρησε στην Ε.Π.Μ.Α.Σ (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου) ο Δήμος Ναυπλίου, με τη μεσολάβηση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΠΜΑΣ, επίτιμου Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έγκριτου πολίτη του Ναυπλίου κ. Αποστόλου Μπότσου. Το κτίριο, το οποίο ήταν ερείπιο, ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε μουσειολογικά με δαπάνες του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Παρουσιάζει έργα από τις συλλογές της Ε.Π.Μ.Α.Σ. με ιστορική θεματολογία από τον Αγώνα του ’21 για να τονιστεί ο χαρακτήρας της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Διαθέτει και χώρο όπου εναλλάσσονται περιοδικές εκθέσεις. Στο παράρτημα του Ναυπλίου λειτουργούν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία όλης της περιοχής.
15/6/'10 —Καρύταινα: Η Γενέτειρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ του Σοφοκλή Γ. Δημητρακόπουλου εκδ. Μίλητος, σελ. 236, 35 ευρώ

Ταξίδι στην καρδιά του Μοριά, τη μαγευτική Καρύταινα, προτείνει το λεύκωμα (δίγλωσσο: ελληνικά-αγγλικά) που συνδυάζει ισορροπημένα τον λόγο με την εικόνα.
Από τα άγνωστα βήματά της στην αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Καρύταινα με τα δύο ξακουστά ποτάμια, τον Αλφειό και τον Λούσιο, το επιβλητικό φράγκικο κάστρο και το όνομά της, για το οποίο υπάρχουν τουλάχιστον επτά διαφορετικές θεωρίες για την προέλευσή του, αποκαλύπτεται.

Κατατοπιστικά κείμενα για τον τόπο και τους ανθρώπους, την Ιστορία και τους ήρωες, τις εντυπώσεις που προκάλεσε η Καρύταινα σε ανθρώπους του πνεύματος όπως ο Νίκος Καζαντζάκης. Στα «συν» της έκδοσης, οι εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες.

από την εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" - ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009) [πηγή άρθρου και φωτο]