Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aνδρέας Μιχαλακόπουλος

Βαθμολογία Άριστα γιατί δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από αυτό: Γυμνασιάρχης Πάτρας, για τον μαθητή Ανδρέα Μιχαλακόπουλο
Aνδρέας Μιχαλακόπουλος 1875 - 1938
1875, Πάτρα - 1938, Αθήνα (62) —Σύγχρονος του εκ Καρύταινας Αρκαδίας, νομικού και πολιτικού Νικολάου Δημητρακόπουλου - υπουργού Δικαιοσύνης, στη Α΄ κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπηρέτησε στην ίδια κυβέρνηση ως υπουργός των Οικονομικών (1912-1916).

Πελοποννήσιος κι αυτός - από την Πάτρα, γιος του επιφανούς δικηγόρου της πόλης, Σπήλιου Μιχαλακόπουλου. Υπήρξε λαμπρός μαθητής, έξοχο πνεύμα στο σημείο που στο Απολυτήριο του επάνω, ο Γυμνασιάρχης έγραψε "Βαθμολογία Άριστα γιατί δεν υπάρχει κάτι περισσότερο απ' αυτό!"

Αν και ο πατέρας του τον προόριζε για τη Νομική Σχολή, ακολούθησε τον Στρατιωτικό κλάδο σπουδάζοντας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων - σταδιοδρομία που ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των νέων της εποχής. Ωστόσο δεν παρέλειψε και τις νομικές σπουδές, στη Γαλλία, στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα.

Πρωτοστάτησε στα πολιτικά δρώμενα της εποχής εκλεγείς βουλευτής Αχαϊας για πρώτη φορά το 1911, αποκτώντας και το αξίωμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος την περίοδο 1924 - 1925 στη συγκυβέρνηση με τον Γεώργιο Κονδύλη, η οποία ανετράπη τον Ιούνιο του 1925 από τη δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου. Το 1928, διετέλεσε Αντιπρόεδρος στη Κυβέρνηση Ζαϊμη.

Υπουργός Εξωτεριικών στη κυβέρνηση Βενιζέλου το 1929, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη ΚΤΕ. Συμμετείχε με το Βενιζέλο στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης —(τότε που ο Βενιζέλος απείλησε με αναχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν διαφαινόταν ότι τα ελληνικά αιτήματα βαίνουν προς ικανοποίηση) και συνυπέγραψε το Σύμφωνο ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας, στην Άγκυρα το 1930 - με ομόλογό του τότε υπουργό στη κυβέρνηση Κεμάλ Ατατούρκ, τον "σκληροπυρηνικό" Ισμέτ Ινονού.
Κατά τη δικτατορία του 1936 του Ιωάννη Μεταξά,εξορίστηκε στην Πάρο όπου και αρρώστησε και εξ αυτού οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό για νοσηλεία, όπου και πέθανε το Μάρτιο του 1938.

Επίσημος Ιστότοπος: Ανδρέας Μιχαλακόπουλος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Το Φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή του σταφυλιού. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μεγαλώνουν τα σταφύλια, ωριμάζοντας σταδιακά στα μέσα του μήνα. Κίτρινα, μαύρα, ροζ με τις γυαλιστερές ρώγες τους, τη γλυκόξινη γεύση, τον πλούσιο χυμό τους είναι πηγή βιταμινών και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Ειδικά μια νέα ποικιλία σταφυλιών τα ροζ χωρίς κουκούτσι, με μεγάλα και μακριά τσαμπιά είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

Η χώρα μας παράγει άφθονα σταφύλια - τα νοστιμώτερα - ιδαιτέρως περιεκτικά σε χυμό, με λεπτό φλούδι από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκμεταλευθεί αυτό το προϊόν με ανάπτυξη των καλλιεργειών, αύξηση των εξαγωγών, γιορτές όπου θα προσελκυόταν και ο Φθινοπωρινός Τουρισμός - κάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η γνωστή - ονομαστή ποικιλία Σουλτανίνα με τον πλούσιο χυμό και την ιδιαιτέρως τραγανή γεύση είναι γνωστή από χρόνια και κάθε αντίστοιχη του έτους εποχή στόλιζε τα καφάσια της μαναβικής με τα κίτρινα, αστραφτερά τσαμπιά - πρόκληση οφθαλ…

Η Αρχαία Γορτυνία

Στις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας βρίσκεται η υπέροχη τοποθεσία της Γόρτυνος. Στο άκουσμα των κελαριστών νερών του ποταμού, στη δροσιά των πλατανιών και των καστανιών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει μια φύση ντυμένη στα χρώματα όλης της της μεγαλοπρεπούς - σε όλες τις εποχές αμφίεσης της. Χρυσά, φαιά, γαλάζια και πράσινα χρώματα αναδύονται λαμπυρίζοντας, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη αρχής γενομένης από τα αρχαία χρόνια, κατατάσσοντας τη σ' έναν τόπο δημοφιλή από τους τότε κατοίκους: καθώς μέσα στη μεγαλοπρέπεια της φύσης και τα νερά του ποταμού υπήρχαν και ιαματικές πηγές - δίπλα στο ναό του Ασκληπιού, όπου στο ιερό του συνέρρεε πλήθος κόσμου. Τόπος λατρείας όμοιος με αυτούς της Αθήνας, των Δελφών, της Ολυμπίας, η Γόρτυς έβαλε κι αυτή τη σφραγίδα της στη δημιουργία του ένδοξου, αρχαίου λαμπρού κόσμου, που όλος ο κόσμος θαυμάζει και συρρέει να επισκεφθεί τα μνημεία του.
Ancient Gortys by Aggeliki Spat…

Κτίριο Μηναίου

Ένα θαυμάσιο οίκημα σε νεοκλασική γραμμή με επιρροές από το ανάκτορο της Ελισάβετ (Σίσυ) στη Κέρκυρα.
Το οίκημα κτίστηκε το έτος 1905. σε σχέδιο Τεκτονικής Κ. Π. Χαντζάρα, όπως αναγραφεί εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή και χρησιμοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του γυναικολόγο ιατρό και μετέπειτα Δήμαρχο Ναυπλιέων Γεώργιο Μηναίο ως κατοικία και ιδιωτική κλινική. Μεταγενέστερα, όταν έπαυσε η λειτουργία της κλινικής, στεγάστηκαν διαδοχικά στο κτίριο η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, το Νοσοκομείο Ναυπλίου η Ανώτερα Διοίκηση Χωροφυλακής και τελευταία, η ταβέρνα με τίτλο ο Νικόλας.

Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργηθεί ως παράρτημα της. Η άρτια ανακαίνιση και ο εξοπλισμός έγινε δαπάναις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση επί διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και οι εργασίες περατώθηκαν το 2004 - έτος στέγασης του παραρτήματος της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.
Υ.Γ. Το Αχίλλε…