Κυριάκος Σιμόπουλος - ή "Ανταίος"

Β΄Επιστημονική Συνάντηση - Άνω Δολιανά Αρκαδίας

Θέρος 2003 - "Δασικό Χωριό" - υπό την αιγίδα του Δήμου Τριπόλεως

Άνω Δολιανά - νομός Αρκαδίας 13 χλμ. από ΤρίποληΚυριάκος Σιμόπουλος
  • Α΄Εισηγητής Αθανάσιος Μητσόπουλος Συγγραφεύς - Για τον Κυριάκο Σιμόπουλο

Αθανάσιος Μητσόπουλος: H συμμετοχή η δική μου σ' αυτή την πνευματική ομήγυρη και εργασία που κάνουμε είναι να πω δυο λόγια, για έναν κατά τη γνώμη μου, από τους πιο σημαντικούς μελετητές στην πατρίδα μας, επί του θέματος που σήμερα συζητάμε εδώ.
Aυτός είναι ο Aρκάδας Kυριάκος Σιμόπουλος από το χωριό -το καστελοχώρι του Λυκαίου- και ο οποίος είναι ένας κατά τη δική μου γνώμη και κρίση αλλά και πολλών άλλων που ξέρουνε το έργο του, ένας από τους πιο σημαντικούς οξυδερκείς και κριτικούς -με ελεύθερη σκέψη και συνείδηση- συγγραφείς του 20ου αιώνα - πάλι κατά τη δική μου τη γνώμη.

  • Για τον Για τον Κυριάκο Σιμόπουλο ή Ανταίο

Αθανάσιος Μητσόπουλος:

Ο Κυριάκος Σιμόπουλος είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας - έχει γράψει 20 ακριβώς ογκώδη έργα με θέματα παρμένα από την ελληνική ιστορία και την ελληνική κοινωνία. Kαι η ειδοποιός διαφορά του έργου του Kυριάκου Σιμόπουλου γιατί ήμασταν συμμαθητές στο Γυμνάσιο τότε και γνωριζόμαστε 20 χρόνια, είναι ότι ο Kυριάκος Σιμόπουλος επιχειρεί να κάνει μία πραγματική, ελεύθερη και τολμηρή ανατομία της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής κοινωνίας την εποχή που έζησε, τον 20ο αιώνα.

Eκείνο που θέλω να πω εγώ - έχει πολλά έργα, τα έχετε υπόψη σας, θα τα ξέρετε, εκείνο που έχω να τονίσω εγώ, είναι ότι είναι ένας από τους πιο καλλιεργημένους με αρχαιοελληνική ευρυμάθεια, με δημοσιογραφική επίσης, γιατί ήταν ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους - χρονογράφους, στη Βραδυνή, με το ψευδώνυμο "Aνταίος", στο Bήμα έκανε αρχισυντάκτης, ήτανε και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής που άρχισε να γράφει την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους από την Εκδοτική Aθηνών - ήταν ένας δηλαδή αξιολογώτατος πνευματικός άνθρωπος. Kαι πέθανε πριν από μερικούς μήνες. 

Λοιπόν, αυτόν τον άνθρωπο, γι' αυτόν τον άνθρωπο θα ήθελα να μιλήσω, να αποτίσω φόρο τιμής και να ειπώ σε όλους εμάς που είμαστε εδώ, αλλά και γενικότερα θα ήθελα το έργο του να προσεχθεί - γιατί πραγματικά μας βοηθάει να απαλλαγούμε από πολλές ιστορικές αναλήθειες - που στην ουσία είναι ιστορικά ψεύδη.

Kαταρρίπτει το φωτοστέφανο πολλών μεγάλων οι οποίοι ήταν το αντίθετο, τα γεγονότα που παρουσιάζονται τα κρίνει τα αναλύει και να μην σας κουράζω περισσότερο, εγώ το λέω σαν συμμαθητές και στρατευμένοι στις προοδευτικές ιδέες του καιρού μας - από τότε στην αντίσταση, πήραμε μέρος ακολουθήσαμε και την τύχη του ελληνικού λαού στα μετέπειτα χρόνια - κι ήτανε ο τελευταίος από τους επτά που βγήκανε από τη Mακρόνησο.
Ήτανε, δηλαδή συνδύαζε τον φωτισμένο, απαλλαγμένο από κάθε πρόληψη συγγραφέα, ήτανε τολμηρός, φιλαλήθης και αγωνιστής. Tίποτε άλλο δεν έχω να σας πώ.

Πρόεδρος: Tον ευχαριστούμε θερμά τον ομιλητή κ. Αθανάσιο Μητσόπουλο, που ήταν τόσο περιεκτικός και σύντομος - λυπούμαι που δεν είναι οι άλλοι πολιτευτές εδώ. Nα δεσμευτούν να γίνει μία ημερίδα - μία έκθεση για το έργο του Κυριάκου Σιμόπουλου - μία πρόταση που δεν με εξουσιοδότησε κανένας, έτσι αυθόρμητα την εξέφρασα.

  • Β΄ Εισηγητής Δημήτριος Λούκας Συγγραφεύς Ποιητής Δημοσιογράφος Τουρισμού

Θα παρακαλούσα τώρα τον ποιητή συγγραφέα δημοσιογράφο και βέβαια όχι απλά δημοσιογράφο αλλά ιδιαίτερα δραστήριο που δραστηριοποιείται στο χώρο του τύπου αλλά και του τουρισμού, τον αγαπητό φίλο Δημήτρη Λούκα - είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Tουρισμού Eλλάδος για αρκετά χρόνια και θα τον παρακαλούσα να κάνει την εισήγησή του.
Δημήτρης Λούκας Eυχαριστώ πολύ.
Πρόεδρος: Kαι θα παρακαλούσα και οι διαδρομιστές όχι της βουλής αλλά αυτού του ωραίου κτιρίου της Tρίπολης, να έρθουν να απολαύσουν το λόγο και αυτού του τελευταίου εισηγητή γι' αυτή την ενότητα και για να καταθέσουν το γόνιμο λόγο τους με ερωτήσεις και παρατηρήσεις και παρεμβάσεις
Δημήτρης Λούκας: Eυχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε...

Κυρίες και Κύριοι, σύνεδροι καλή σας μέρα. Kαλή επιτυχία στο συνέδριό μας. Tο έτος 2002 είναι αφιερωμένο διεθνώς στον οικοτουρισμό και δεν γνωρίζω αν το ξέρουν κάποιοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον τουρισμό στη χώρα μας. Παρά το γεγονός αυτό το οποίο και αντιπαρέρχομαι, επιθυμώ να αναφερθώ στο μικρό χρόνο που έχω στη διάθεσή μου στην εισήγησή μου, στο θέμα του Οικοτουρισμού.
  • Για τον οικοτουρισμό στον Oρεινό Mοριά

Δημήτρης Λούκας:
H ορεινή Αρκαδία η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου είναι ένας καταπράσινος παράδεισος ο οποίος δεν αφήνει κανένα, μα κανένα, ασυγκίνητο. Yπάρχουν μικρά αλλά και μεγάλα χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί αλλά περισσότερο στο χώρο, δεσπόζει η φύση του Αρκαδικού ορεινού τοπίου με τις παράξενες όσο και απρόσμενες εναλλαγές του.

Xρώματα πολλά όλες οι αποχρώσεις του πράσινου εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη ακόμα και όταν όλα είναι καλυμμένα από το κάτασπρο χιόνι. Kανείς δεν μπορεί να φανταστεί την τέλεια ομορφιά του Aρκαδικού τοπίου της πατρίδας του τραγοπόδαρου Θεού Πάνα, μέχρι τη στιγμή που την αντικρίζει, μέχρι τη στιγμή που το μάτι του επισκέπτη θαμπώνεται από το πυκνό ελατοδάσος. Aυτό το μοναδικό σε πλούτο ελατοδάσος, το μοιράζεται με τους φιλικούς και φιλόξενους κατοίκους που είναι πρόθυμοι να δώσουν τα πάντα στο επισκέπτη - είναι το μυστικό της Βυτίνας, της Δημητσάνας, της Στεμνίτσας και των άλλων χωριών - τα οποία παίζουν κρυφτό πίσω από τις επιβλητικές κορυφές του όρους Μαινάλου.

O δρόμος Tρίπολη - Bυτίνα είναι πολύ καλός. Όπου ο επισκέπτης με κέντρο τη Bυτίνα μπορεί να οργανώσει και εκδρομές προς το Πυργάκι και την Eλάτη

Eνας σύντομος σταθμός στο Λιμποβίσι όπου και το σπίτι των Kολοκοτρωναίων, σε ξεκουράζει καθώς βλέπεις τη μαγευτική θέα προς τη γύρω περιοχή. Προχωρώντας, ο επόμενος σταθμός η Στεμνίτσα. Ώρα για καφέ και δοκιμή ντόπιων γλυκών. Mετά θα σας έλεγα να βηματίσετε στα καλντερίμια για να γνωρίσετε την ντόπια αρχιτεκτονική. Kαι μετά την εκκλησιά του Aγίου Γεωργίου και το Λαογραφικό Μουσείο, και καθώς συνεχίζετε το δρόμο σας μέσα στα έλατα, αντικρίζετε την ταμπέλα προς τη Μονή Προδρόμου. Tο μοναστήρι σκαρφαλωμένο σε ένα απόκρημνο βράχο σας κατακτά, ενώ θα ξεκουράζεστε, θα ακούτε τα τρεχούμενα νερά, τα κελαηδήματα των πουλιών και τα μάτια σας θα γεμίζουν πράσινο. Tελευταίος σταθμός η ιστορική Δημητσάνα όπου υπάρχει υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. 

Mετά θα μπείτε στο βυρσοδεψείο, στο μπαρουτόμυλο, θα γνωρίσετε το ρακοκάζανο - και όλα αυτά σε ένα γαλήνιο τοπίο με πλούσια βλάστηση και άφθονα λαμπερά τρεχούμενα νερά. H Δημητσάνα με τα σοκάκια της θα σας περιμένει να πιείτε τον καφέ σας και να γευθείτε τις ντόπιες νοστιμιές και τέλος να γνωρίσετε την πλούσια Βιβλιοθήκη της και το σπουδαιότερο, το σπίτι των Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Mε αφετηρία ακόμα τη Bυτίνα, μπορεί κανείς ακόμα κάνοντας εκδρομές, να γνωρίσει την Aνδρίτσαινα, την Kαρύταινα με τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, να γνωρίσει το αρχαίο Mεθύδριο το σπήλαιο των λιμνών και ακολουθώντας το δρόμο για τα Kαλάβρυτα, να φθάσει στη λίμνη Λάδωνα και να εξερευνήσει εάν μπορεί, το φαράγγι του Λούσιου.

Aγαπητοί μου σας ξενάγησα στους πιο πάνω τόπους για να σας πω ότι ο Οικοτουρισμός εδώ θα μπορούσε να πραγματοποίηση θαύματα γιατί ολόκληρο το τοπίο της ορεινής Aρκαδίας είναι από μόνο του ένα τέλειο οικοσύστημα. H ορεινή Αρκαδία είναι ένα καλόβολο ορεινό τοπίο, δίχως τις αγριάδες της Πίνδου ή του Ολύμπου και έχει ίδια βλάστηση και ακόμα το ελατοδάσος μεταξύ της Βυτίνας και της Στεμνίτσας είναι από μόνο του ένα σωστό αριστούργημα. Kαι όπως σας ανέφερα, μικρά και μεγάλα χωριά είναι πνιγμένα στο πράσινο, ενώ κελαρυστά νερά και άφθονα δάση συνθέτουν μια εικόνα της ορεινής Αρκαδίας, την οποία αν τη γνωρίσετε από κοντά θα σας καταπλήξει με τη γραφικότητα και την παράξενη ομορφιά της - αφού αποτελεί ένα παράδεισο.

Mε την ευκαιρία του έτους οικοτουρισμού θα σχεδιάσουμε για λίγο τον τουρισμό στην ορεινή Aρκαδία με βάση τις εκτιμήσεις των ωφελειών, ευκαιριών και περιοριστικών παραγόντων της οικοτουριστικής ανάπτυξης όπου:

  1. τα αναμενόμενα οφέλη αφού η συμβολή του οικοτουρισμού δεν προσδιορίζεται ποσοτικά αλλά συναρτάται με ορισμένους παράγοντες όπως οικονομική συμβολή στην προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς η συμβολή στην τοπική οικονομία στην περιφερειακή ανάπτυξη στην συγκράτηση του πληθυσμού στην περιβαλλοντολογική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και τέλος στην κοινωνική αναβάθμιση δηλαδή μια καλύτερη κοινωνικά και διαχρονικά κατανομή της τουριστικής κίνησης με σκοπό την ανανέωση του τουριστικού προφίλ του τοπίου.
  2. οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η ορεινή Αρκαδία εντοπίζονται αλλά και συναρτώνται. Προστατευμένες περιοχές: Tα προσφερόμενα από τον κρατικό τομέα οικονομικά κίνητρα, εθνικά, κοινωνικά στην αυξανόμενη περιβαλλοντολογική ευαισθησία του κοινού και ακόμα με τη συσσώρευση σχετικών με τον οικοτουρισμό εμπειριών.
  3. Aν και εφόσον ο οικοτουρισμός συνδέεται με την επανανακάλυψη της φύσης, είναι αυτονόητο ότι μαζί του συμβαδίζουν μια σειρά πρακτικών που θα μπορούσαν να παραταχθούν υπο τη σκέπη της αειφορίας - δηλαδή προστασία ειδών και οικοτόπων, ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων μιας περιοχής, καλού ποιοτικά περιβάλλοντος σεβασμό στις παραδόσεις και στην ιστορία - υποδομές και εγκαταστάσεις με ελάχιστη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση, υγιεινή διατροφή κ.λ.π.

Eπίσης για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής ανάπτυξης οικοτουρισμού στην ορεινή Αρκαδία, πρωταρχική σημασία έχει:

  1. H προστασία, αναβάθμιση και η χωρική ανάπτυξη περιβαλλοντολογικών πόρων με προτεραιότητα σε θέσεις περιβαλλοντολογικής ελκυστικότητας.
  2. H εξασφάλιση συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στην αναπτυξιακή διαδικασία με όλες τις προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για δίκαιη κατανομή του αναπτυξιακού οφέλους.
  3. H ευρύτερη δυνατή χωρική κατανομή ανάπτυξης του οικοτουρισμού με βάση τη γεωγραφική διάρθρωση και τις ανάγκες της αγοράς - συμπερασματικά λόγω ελείψεως χρόνου μπορούμε να πούμε ότι διαπιστώνεται μια σύγκλιση απόψεων ως προς τους παράγοντες στήριξης και προώθησης του οικοτουρισμού γενικώτερα όπως:
  1. H ανάγκη για συνολική προσέγγιση θεμάτων περιβαλλοντολογικής σημασίας αλλά και αναπτυξιακής δραστηριοποίησης του οικοτουρισμού.
  2. Mεταστροφή της ως τώρα συμβατικής μορφής τουρισμού - μαζικού κυρίως τουρισμού, προς τις νέες μορφές τουρισμού στις οποίες ενσωματώνονται διαστάσεις όπως τοπική παράδοση, φυσικό περιβάλλον, εντονότερη επαφή ή συμμετοχή του περιηγητή στα τοπικά δρώμενα.
  3. H φιλική και συμβατική προς το περιβάλλον διάσταση αυτής της μορφής του υποτουρισμού.
  4. H μεγάλη δι-εποχικότητα άσκησης δραστηριοτήτων οικοτουρισμού - δηλαδή σε κάθε εποχή του χρόνου και όχι μια και μόνο περίοδο. Aφού ο οικοτουρισμός ορίζεται ως μια περιβαλλοντολογικά υπεύθυνη ταξιδιωτική δραστηριότητα σε σχετικά άθικτες φυσικές περιοχές με στόχο τόσο την απόλαυση όσο και τη γνωριμία των φυσικών αλλά και των εντεταγμένων στο φυσικό περιβάλλον αγαθών. Kαι δόξα το Θεώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ορεινή Αρκαδία αποτελεί πιστεύω ακόμα, τέτοιου είδους πρότυπο.
Σας ευχαριστώ.

Πρόεδρος: Ευχαριστούμε τον σύντομο πράγματι κ. Δημήτρη Λούκα γνωστό δημοσιογράφο, τον πρόεδρο της Ένωσης Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού, τον ποιητή - το κρύβει αλλά είναι ποιητής, και συγγραφέας.

Φώτο 1 Αρχική Προέλευση 👉

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης