Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσουκάλι

  • Μαγειρικη
    • Κατσικάκι στη λαδόκολλα Υλικά: 1 κιλό κατσικάκι, πατάτες φούρνου Εκτέλεση: Στη γάστρα απλώνετε τα κομμάτια του κρέατος τυλιγμένα σε λαδόκολλα, τις πατάτες κομμένες σε σχήμα μακρουλό (κυδωνάτες), περιχύνετε με αρκετό λάδι, προσθέτετε νερό το οποίο ανανεώνετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προς το τέλος ανοίγετε τη λαδόκολλα, το καπάκι της γάστρας, για να ροδοψηθούν στην επιφάνεια τους, πασπαλίζετε με ρίγανη φρέσκια. info Web Bon Appetit!
  • Πίττες - Πιτσες
    • 
      Τυρόπιττα Ταψιού με Φύλλο Καταϊφιού
    • Τυρόπιττα Εκμέκ - Εκτέλεση Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι, βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε από επάνω το 1/3 του καταιφιού.Βουτυρώνουμε ξανά και από επάνω,ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί και ρίχνουμε το μισό μείγμα των τυριών. Συνεχίζουμε πάλι με το 1/3 του καταιφιού, ξαναβουτυρώνουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.τελειώνουμε με το καταίφι.

      Χτυπάμε σε ένα μπώλ το γάλα τα αυγά και την κρέμα και περιχύνουμε την τυρόπιτα.Την αφήνουμε να κάτσει για 25-30 λεπτά και ψήνουμε στους 175οC για 55 λεπτά.Όταν βγεί περιμένουμε περίπου 30 λεπτά να δέσουν τα τυριά και σερβίρουμε. info web
    • Παραδοσιακή Πίτσα - Υλικά Για τη Ζύμη 400γρ αλεύρι, 25γρ μαγιά, 2κουτ λάδι, 18κουτ νερό, αλάτι.


      Παραδοσιακή Πίτσα
      Για τη Γέμιση 4 μέτριες ντομάτες, 200γρ Χωριό ελαφρύ, 10 ελιές, 1 πιπεριά, 4κουτ λάδι, 1κουτ/κι ρίγανη, ελάχιστο αλάτι, ζάχαρη

      Εκτέλεση Λιώστε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό κι ανακατέψτε τη με τα άλλα υλικά για τη ζύμη. Αφήστε σκεπασμένη τη ζύμη για 30'.

      Ξεφλουδίστε τις ντομάτες ζεματάμε τις ντομάτες πριν τις ξεφλουδίσουμε έτσι ώστε η φλούδα τους να βγαίνει αμέσως - κόψτε σε κυβάκια κι αφήστε τες σε σουρωτήρι για 5΄.

      Ανοίξτε και ισιώστε μ' ένα πλαστήρι τη ζύμη δίνοντας της με τον ειδικό κόφτη για ζύμες, στρογγυλό σχήμα πάχους 1εκ. στρώστε επάνω τα υλικά (ντομάτες, ελιές, πιπεριά). Ραντίστε με λάδι και πασπαλίστε με τη ρίγανη. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήστε τη πίτσα στους 300 για 15 - 20' μέχρι να ροδίσει.

      Bon Appétit!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Το Φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή του σταφυλιού. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μεγαλώνουν τα σταφύλια, ωριμάζοντας σταδιακά στα μέσα του μήνα. Κίτρινα, μαύρα, ροζ με τις γυαλιστερές ρώγες τους, τη γλυκόξινη γεύση, τον πλούσιο χυμό τους είναι πηγή βιταμινών και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Ειδικά μια νέα ποικιλία σταφυλιών τα ροζ χωρίς κουκούτσι, με μεγάλα και μακριά τσαμπιά είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

Η χώρα μας παράγει άφθονα σταφύλια - τα νοστιμώτερα - ιδαιτέρως περιεκτικά σε χυμό, με λεπτό φλούδι από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκμεταλευθεί αυτό το προϊόν με ανάπτυξη των καλλιεργειών, αύξηση των εξαγωγών, γιορτές όπου θα προσελκυόταν και ο Φθινοπωρινός Τουρισμός - κάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η γνωστή - ονομαστή ποικιλία Σουλτανίνα με τον πλούσιο χυμό και την ιδιαιτέρως τραγανή γεύση είναι γνωστή από χρόνια και κάθε αντίστοιχη του έτους εποχή στόλιζε τα καφάσια της μαναβικής με τα κίτρινα, αστραφτερά τσαμπιά - πρόκληση οφθαλ…

Η Αρχαία Γορτυνία

Στις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας βρίσκεται η υπέροχη τοποθεσία της Γόρτυνος. Στο άκουσμα των κελαριστών νερών του ποταμού, στη δροσιά των πλατανιών και των καστανιών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει μια φύση ντυμένη στα χρώματα όλης της της μεγαλοπρεπούς - σε όλες τις εποχές αμφίεσης της. Χρυσά, φαιά, γαλάζια και πράσινα χρώματα αναδύονται λαμπυρίζοντας, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη αρχής γενομένης από τα αρχαία χρόνια, κατατάσσοντας τη σ' έναν τόπο δημοφιλή από τους τότε κατοίκους: καθώς μέσα στη μεγαλοπρέπεια της φύσης και τα νερά του ποταμού υπήρχαν και ιαματικές πηγές - δίπλα στο ναό του Ασκληπιού, όπου στο ιερό του συνέρρεε πλήθος κόσμου. Τόπος λατρείας όμοιος με αυτούς της Αθήνας, των Δελφών, της Ολυμπίας, η Γόρτυς έβαλε κι αυτή τη σφραγίδα της στη δημιουργία του ένδοξου, αρχαίου λαμπρού κόσμου, που όλος ο κόσμος θαυμάζει και συρρέει να επισκεφθεί τα μνημεία του.
Ancient Gortys by Aggeliki Spat…

Κτίριο Μηναίου

Ένα θαυμάσιο οίκημα σε νεοκλασική γραμμή με επιρροές από το ανάκτορο της Ελισάβετ (Σίσυ) στη Κέρκυρα.
Το οίκημα κτίστηκε το έτος 1905. σε σχέδιο Τεκτονικής Κ. Π. Χαντζάρα, όπως αναγραφεί εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή και χρησιμοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του γυναικολόγο ιατρό και μετέπειτα Δήμαρχο Ναυπλιέων Γεώργιο Μηναίο ως κατοικία και ιδιωτική κλινική. Μεταγενέστερα, όταν έπαυσε η λειτουργία της κλινικής, στεγάστηκαν διαδοχικά στο κτίριο η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, το Νοσοκομείο Ναυπλίου η Ανώτερα Διοίκηση Χωροφυλακής και τελευταία, η ταβέρνα με τίτλο ο Νικόλας.

Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργηθεί ως παράρτημα της. Η άρτια ανακαίνιση και ο εξοπλισμός έγινε δαπάναις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση επί διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και οι εργασίες περατώθηκαν το 2004 - έτος στέγασης του παραρτήματος της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.
Υ.Γ. Το Αχίλλε…