Νοητή Γραμμή

Διαδρομες

 • Τρίπολη13/10/'10
 • O Δήμος της Τρίπολης βρίσκεται στη νοτιοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα, στο κέντρο της Πελοποννήσου και αποτελεί πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας. Εκτείνεται κάτω από το όρος Μαίναλον και αποτελεί σταυροδρόμι των σημαντικών οδικών αξόνων της Πελοποννήσου. Η σημερινή μορφή του δήμου προέκυψε, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από τη συνένωση του αρχικού δήμου Τρίπολης με τους πρώην δήμους Βαλτετσίου, Μαντινείας, Τεγέας, Φαλάνθου, Λεβιδίου, Κορυθίου και Σκιρίτιδας Ο Δήμος Τρίπολης σήμερα καταλαμβάνει σε έκταση 1.475.805 τ. χλμ, ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται σε 48.730 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
  Tρίπολις Πλατεία Αγίου Βασιλείου
  Πάνε κάμποσα χρόνια. Θυμάμαι το δρόμο Αθήνα-Τρίπολη, μόλις είχε φτιαχτεί - ωραίος δρόμος με λεία μαύρη άσφαλτο, τούνελ με άπλετο φωτισμό. Η επιθυμία ήταν της Δώρας να επισκεφθούμε τη πόλη που μεγάλωσε - την Τρίπολη. Γεννημένη στο κοντινό Λιοντάρι, πέρασε με την οικογένεια της τα μαθητικά της χρόνια στην Τρίπολη ώσπου να έρθουν στην Αθήνα για να μείνουν στην πλατεία Α. Γεωργίου στην Κυψέλη. Στο Λιοντάρι είχαν περιουσία της οποίας σήμερα αγνοείται η τύχη.

  Εγώ ήθελα πάρα πολύ να πάω στην Τρίπολη - ήταν και πατρίδα του νονού της αδελφής μου του κ. Κώστα, και πάντα άκουγα η Τρίπολη και η Τρίπολη... Επίσης ήταν η γενέτειρα του αδικοχαμένου ποιητή μας Κ. Καρυωτάκη. Ήταν 3 λόγοι λοιπόν που μας έκαναν να κάνουμε εκείνο το ταξίδ. Φθάνοντας η χαρά μας ήταν μεγάλη! Ήταν ένα συννεφιασμένο μεσημέρι του Δεκέμβρη. Περιδιαβήκαμε την πόλη με τα στενά της, η Δώρα δεν μπόρεσε να βρει το πατρικό της σπίτι εκεί - αν και κάπου που σταματήσαμε, μας είπε ότι εκείνο ήταν αλλά δεν ήταν σίγουρη.

  Χαμηλά σπίτια ως 3 όροφοι, παλιά, πέτρινα. Εμπορική κίνηση, αραιοί διαβάτες, πάρκα με ξύλινα παγκάκια κάπου είδαμε και την προτομή του Κολοκοτρώνη. Πεινασμένοι πια προς το τέλος του μεσημεριού πήγαμε να φάμε σε μια παλιά ταβέρνα στο κέντρο της πόλης που τη θυμόταν η Δώρα. Κατσικάκι στη λαδόκολλα, πατάτες φούρνου, ωραίο κρασί μέσα από το μπρούτζινο καρτούτσο του. "Στην υγειά μας" είπαμε και με ευχαρίστηση αρχίσαμε να τρώμε το τρυφερό κατσικάκι μέσα από τη ροδοψημμένη του λαδόκολλα, τις ξεροψημμένε πατάτες.
  Η Τρίπολη; Μια πόλη που κρατά ατόφιο το παραδοσιακό της χαρακτήρα. Δεν άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου και πάντα θυμίζει τη συννεφιασμένη γοητεία της επαρχιακής πόλης, τα δρομάκια, τα καλντερίμια, ο καπνός που βγαίνει από τις καμινάδες των τζακιών - όλα είναι μια ζωντανή ανάμνηση εκείνου που κάποτε ήταν η Ελλάδα. Μια δουλωμένη πόλη η Τρίπολη, με ιστορία μεγάλη γιατί από κει ξεκίνησε η Επανάσταση του '21 με την Άλωση της Τριπολιτσάς, με ωραίες εξοχές με προεξάρχουσα τη Βυτίνα με το θαυμάσιο δάσος της.
  Τρίπολη Au Revoir! —info Web Φωτο πηγή
 • Λεωνίδιο
 • Ναύπλιο