Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νοητή Γραμμή

Διαδρομες

 • Τρίπολη13/10/'10
 • O Δήμος της Τρίπολης βρίσκεται στη νοτιοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα, στο κέντρο της Πελοποννήσου και αποτελεί πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας. Εκτείνεται κάτω από το όρος Μαίναλον και αποτελεί σταυροδρόμι των σημαντικών οδικών αξόνων της Πελοποννήσου. Η σημερινή μορφή του δήμου προέκυψε, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από τη συνένωση του αρχικού δήμου Τρίπολης με τους πρώην δήμους Βαλτετσίου, Μαντινείας, Τεγέας, Φαλάνθου, Λεβιδίου, Κορυθίου και Σκιρίτιδας Ο Δήμος Τρίπολης σήμερα καταλαμβάνει σε έκταση 1.475.805 τ. χλμ, ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται σε 48.730 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
  Tρίπολις Πλατεία Αγίου Βασιλείου
  Πάνε κάμποσα χρόνια. Θυμάμαι το δρόμο Αθήνα-Τρίπολη, μόλις είχε φτιαχτεί - ωραίος δρόμος με λεία μαύρη άσφαλτο, τούνελ με άπλετο φωτισμό. Η επιθυμία ήταν της Δώρας να επισκεφθούμε τη πόλη που μεγάλωσε - την Τρίπολη. Γεννημένη στο κοντινό Λιοντάρι, πέρασε με την οικογένεια της τα μαθητικά της χρόνια στην Τρίπολη ώσπου να έρθουν στην Αθήνα για να μείνουν στην πλατεία Α. Γεωργίου στην Κυψέλη. Στο Λιοντάρι είχαν περιουσία της οποίας σήμερα αγνοείται η τύχη.

  Εγώ ήθελα πάρα πολύ να πάω στην Τρίπολη - ήταν και πατρίδα του νονού της αδελφής μου του κ. Κώστα, και πάντα άκουγα η Τρίπολη και η Τρίπολη... Επίσης ήταν η γενέτειρα του αδικοχαμένου ποιητή μας Κ. Καρυωτάκη. Ήταν 3 λόγοι λοιπόν που μας έκαναν να κάνουμε εκείνο το ταξίδ. Φθάνοντας η χαρά μας ήταν μεγάλη! Ήταν ένα συννεφιασμένο μεσημέρι του Δεκέμβρη. Περιδιαβήκαμε την πόλη με τα στενά της, η Δώρα δεν μπόρεσε να βρει το πατρικό της σπίτι εκεί - αν και κάπου που σταματήσαμε, μας είπε ότι εκείνο ήταν αλλά δεν ήταν σίγουρη.

  Χαμηλά σπίτια ως 3 όροφοι, παλιά, πέτρινα. Εμπορική κίνηση, αραιοί διαβάτες, πάρκα με ξύλινα παγκάκια κάπου είδαμε και την προτομή του Κολοκοτρώνη. Πεινασμένοι πια προς το τέλος του μεσημεριού πήγαμε να φάμε σε μια παλιά ταβέρνα στο κέντρο της πόλης που τη θυμόταν η Δώρα. Κατσικάκι στη λαδόκολλα, πατάτες φούρνου, ωραίο κρασί μέσα από το μπρούτζινο καρτούτσο του. "Στην υγειά μας" είπαμε και με ευχαρίστηση αρχίσαμε να τρώμε το τρυφερό κατσικάκι μέσα από τη ροδοψημμένη του λαδόκολλα, τις ξεροψημμένε πατάτες.
  Η Τρίπολη; Μια πόλη που κρατά ατόφιο το παραδοσιακό της χαρακτήρα. Δεν άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου και πάντα θυμίζει τη συννεφιασμένη γοητεία της επαρχιακής πόλης, τα δρομάκια, τα καλντερίμια, ο καπνός που βγαίνει από τις καμινάδες των τζακιών - όλα είναι μια ζωντανή ανάμνηση εκείνου που κάποτε ήταν η Ελλάδα. Μια δουλωμένη πόλη η Τρίπολη, με ιστορία μεγάλη γιατί από κει ξεκίνησε η Επανάσταση του '21 με την Άλωση της Τριπολιτσάς, με ωραίες εξοχές με προεξάρχουσα τη Βυτίνα με το θαυμάσιο δάσος της.
  Τρίπολη Au Revoir! —info Web Φωτο πηγή
 • Λεωνίδιο
 • Ναύπλιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Το Φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή του σταφυλιού. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μεγαλώνουν τα σταφύλια, ωριμάζοντας σταδιακά στα μέσα του μήνα. Κίτρινα, μαύρα, ροζ με τις γυαλιστερές ρώγες τους, τη γλυκόξινη γεύση, τον πλούσιο χυμό τους είναι πηγή βιταμινών και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Ειδικά μια νέα ποικιλία σταφυλιών τα ροζ χωρίς κουκούτσι, με μεγάλα και μακριά τσαμπιά είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

Η χώρα μας παράγει άφθονα σταφύλια - τα νοστιμώτερα - ιδαιτέρως περιεκτικά σε χυμό, με λεπτό φλούδι από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκμεταλευθεί αυτό το προϊόν με ανάπτυξη των καλλιεργειών, αύξηση των εξαγωγών, γιορτές όπου θα προσελκυόταν και ο Φθινοπωρινός Τουρισμός - κάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η γνωστή - ονομαστή ποικιλία Σουλτανίνα με τον πλούσιο χυμό και την ιδιαιτέρως τραγανή γεύση είναι γνωστή από χρόνια και κάθε αντίστοιχη του έτους εποχή στόλιζε τα καφάσια της μαναβικής με τα κίτρινα, αστραφτερά τσαμπιά - πρόκληση οφθαλ…

Η Αρχαία Γορτυνία

Στις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας βρίσκεται η υπέροχη τοποθεσία της Γόρτυνος. Στο άκουσμα των κελαριστών νερών του ποταμού, στη δροσιά των πλατανιών και των καστανιών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει μια φύση ντυμένη στα χρώματα όλης της της μεγαλοπρεπούς - σε όλες τις εποχές αμφίεσης της. Χρυσά, φαιά, γαλάζια και πράσινα χρώματα αναδύονται λαμπυρίζοντας, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη αρχής γενομένης από τα αρχαία χρόνια, κατατάσσοντας τη σ' έναν τόπο δημοφιλή από τους τότε κατοίκους: καθώς μέσα στη μεγαλοπρέπεια της φύσης και τα νερά του ποταμού υπήρχαν και ιαματικές πηγές - δίπλα στο ναό του Ασκληπιού, όπου στο ιερό του συνέρρεε πλήθος κόσμου. Τόπος λατρείας όμοιος με αυτούς της Αθήνας, των Δελφών, της Ολυμπίας, η Γόρτυς έβαλε κι αυτή τη σφραγίδα της στη δημιουργία του ένδοξου, αρχαίου λαμπρού κόσμου, που όλος ο κόσμος θαυμάζει και συρρέει να επισκεφθεί τα μνημεία του.
Ancient Gortys by Aggeliki Spat…

Κτίριο Μηναίου

Ένα θαυμάσιο οίκημα σε νεοκλασική γραμμή με επιρροές από το ανάκτορο της Ελισάβετ (Σίσυ) στη Κέρκυρα.
Το οίκημα κτίστηκε το έτος 1905. σε σχέδιο Τεκτονικής Κ. Π. Χαντζάρα, όπως αναγραφεί εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή και χρησιμοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του γυναικολόγο ιατρό και μετέπειτα Δήμαρχο Ναυπλιέων Γεώργιο Μηναίο ως κατοικία και ιδιωτική κλινική. Μεταγενέστερα, όταν έπαυσε η λειτουργία της κλινικής, στεγάστηκαν διαδοχικά στο κτίριο η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, το Νοσοκομείο Ναυπλίου η Ανώτερα Διοίκηση Χωροφυλακής και τελευταία, η ταβέρνα με τίτλο ο Νικόλας.

Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργηθεί ως παράρτημα της. Η άρτια ανακαίνιση και ο εξοπλισμός έγινε δαπάναις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση επί διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και οι εργασίες περατώθηκαν το 2004 - έτος στέγασης του παραρτήματος της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.
Υ.Γ. Το Αχίλλε…