Ανέτ Φίνιγκαν

Γυναίκες του 19ου - 20ου αιώνα


Ανέτ Φίνιγκαν 1873-1940

Η Annette Finnigan ήταν Τεξανή Αμερικανίδα φεμινίστρια, φιλάνθρωπος και προστάτης των Τεχνών. Γεννήθηκε το 1873 στην West Columbia, του Texas. Ο πατέρας της John Finnigan, ήταν εύπορος έμπορος βυρσοδέψης, που στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Houston όπου η Ανέτ και οι δύο αδελφές της πήγαν σχολείο. Αργότερα το 1888, η οικογένεια μετακομίζει στη Νέα Υόρκη. Η Ανέτ φοιτά εκεί στο Wellesley College με κατεύθυνση γλώσσες, ρητορική, ιστορία καθώς και επιστήμες. Αργότερα πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Φιλοσοφική. 

Μετά την αποφοίτηση της πιάνει δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση. Στην αρχή δεν ήξερε τη δουλειά κι αυτό τη φόβιζε αλλά αργότερα μπορούσε να διοικεί την επιχείρηση ενόσω ο πατέρας της έλειπε.

Φιλότεχνη, επιχειρηματίας - επιστήμων, φεμινίστρια και δωρήτρια αλλά και ταξιδευτής

Ελληνικά σκουλαρίκια 323 π.Χ. - Μουσείο Καλών Τεχνών, Χιούστον

Ως το 1903 που επέστρεψαν στο Χιούστoν η Ανέτ ταξίδεψε αρκετά με προτίμηση στην Ελλάδα, Αίγυπτο. Κατά την επάνοδο της έγινε από τα ιδρυτικά μέλη στην Ένωση για την ψήφο των γυναικών - που ως τότε δεν μπορούσαν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Σκοπός ήταν η διάκριση ευφυών ατόμων, ευρείας κουλτούρας και καλού χαρακτήρα. Μαζί με τα άλλα της καθήκοντα διευθύνει και το ξενοδοχείο του πατέρα της το Hotel Brazos. Το 1907 μετά το θάνατο του αναλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στη θέση του, με σπουδαιότερες το βυρσοδεψείο, την εταιρεία συσκευασιών και το ξενοδοχείο καθώς με τη διαθήκη του κληροδότησε στην κόρη του Ανέτ. 

Hotel Brazos - Vintage Postcard
Διηύθυνε επίσης την πολιτική ένωση για τα δικαιώματα γυναικών, την ένωση σουφραζετών για την ομότιμη ψήφο των γυναικών. Παρ’ όλο που έπαθε κρίση εμφράγματος συνέχισε να πρωτοστατεί σε όλα της τα καθήκοντα. Υπήρξε από τους ιδρυτές της δημόσιας βιβλιοθήκης του Τέξας δωρίζοντας σπάνια βιβλία ιστορικής αξίας που συγκέντρωνε με πάθος - μεταξύ των οποίων και ένα αντίτυπο του Τερένσιου Pubilius Terentius Afer /Terence - (Ρωμαιο αφρικανός θεατρικός συγγραφεύς), καθώς και στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον, δωρίζοντας πάνω από 300 αντικείμενα που μάζευε από τα ταξίδια της στον κόσμο. 

Πέθανε το 1940 στη Νέα Υόρκη. Ίδρυσε το κληροδότημα Ανέτ Φίνιγκαν δωρίζοντας 25.000$ καθώς και στο Κολέγιο Γουέλσλι όπου φοίτησε, το ίδιο ποσό. Επίσης στην Ένωση Τυφλών και στην Επιτροπή διανοητικής αποκατάστασης επίσης, δώρισε, μεγάλου ύψους ποσά.

Μεταξύ των δωρηθέντων στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον τα ανωτέρω εικονιζόμενα σκουλαρίκια. Βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Κόρινθο και αποτελούνται από χρυσό και αζουρίτη λίθο 323~31 π.Χ. (7Χ1.3 εκ) Βρίσκονται στο Μουσείο Καλών Τεχνών Χιούστον Τέξας (προβολή εκθέματος μουσείου εδώ)

Πληροφορίες, αρχικές φωτο: mfah.com, wikipedia.org

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης