Το ταξίδι συνεχίζεται

Επίμονος Οδοιπόρος

Patrick Leigh Fermor
Πάτρικ Λη Φέρμορ

The Journey Continues...

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (Patick Leigh Fermor /1915 - 2011 /96) υπήρξε λόγιος, συγγραφεύς ταξιδιωτικών εντυπώσεων, λάτρης της Ελλάδας όπου και διάλεξε να διαμένει ως το τέλος του βίου του. Επίσης πήρε μέρος κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε στην Κρήτη. Ερχόμενος από την Αγγλία, κατά την επίσκεψη του ως ταξιδιώτης στην Ελλάδα γοητεύτηκε από το μέρος αυτό ειδικά από την Μεσσηνιακή Μάνη όπου και έκτισε την κατοικία του μέσα σε μία έκταση δενδρόφυτη στον ανατολικό μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου.

Ήταν η Καρδαμύλη αυτός ο τόπος που δέχτηκε με υπερηφάνεια τον θαυμασμό του - υλοποιώντας στη συνέχεια την επιθυμία του Βρετανού λογίου συγγραφέα και της γυναίκας του Τζόαν να κατοικήσουν εκεί. Το Μουσείο Μπενάκη είναι τώρα ο ιδιοκτήτης αυτής της έκτασης με το κτίσμα το οποίο ανακαινίσθηκε και είναι έτοιμο να λειτουργήσει σαν τόπος παραμονής συγγραφέων και καλλιτεχνών, ως χώρος συνεδρίων αλλά και ως τόπος ενδιαφέροντος για όσους θέλουν να επισκεφθούν την Καρδαμύλη, τη Μεσσηνιακή Μάνη ειδικότερα, αλλά και ως τόπος εξοχικής διαμονής για όσους θέλουν να νοικιάσουν - για τρεις μήνες μόνο το σπίτι, πόροι απαραίτητοι για τη συντήρηση της έκτασης και του οικήματος.

Patrick Leigh Fermor
Patrick Leigh Fermor (1915-2011)

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ περπάτησε στα χώματα της Ελλάδας. Αποδεικνύεται πως η συνάφεια μεταξύ των τόπων, των αφηγήσεων (βιογραφικών - ιστορικών) -καθώς είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τους τόπους- είναι κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Βρετανού συγγραφέα - λογίου.

Άλλα παραδείγματα όπως ο Λόρδος Μπάυρον, ο Παυσανίας, ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, συντείνουν στον ετεροπροσδιορισμό των τόπων με τις προσωπικές στιγμές έτσι όπως επεκτείνονται στον προσωπικό (βιωματικό) χώρο. Στις συγγραφικές διαστρωματώσεις των περιπατητών με τους τόπους περιπάτων τους αλληλοσυμπληρώνουν και τον προσωπικό χώρο. Στην περίπτωση του Πάτρικ Λη Φέρμορ συγγραφέα, οι τοποθεσίες Ήπειρος, Αργολίδα, Μονεμβασία προβάλλουν ανάγλυφες μέσα από τα γραπτά του διανθισμένα με τις προσωπικές του εντυπώσεις. Τα γραπτά αυτά έτσι γίνονται κείμενα λογοτεχνικής εμπνευσμένης αφήγησης.

Patrick Leigh Fermor Γιώργος Σεφέρης Γιώργος Κατσίμπαλης
Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (Δ) με τους Γ. Σεφέρη, Γ. Κατσίμπαλη στην Πλάκα

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ για τους φίλους του ο Πάτι, διατήρησε σ' όλη του τη ζωή στην Ελλάδα φιλία με τον ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα και τη γυναίκα του Βαρβάρα, καθώς και με τον Γιώργο Σεφέρη.

Αρχική πηγή: John Kittman Περπατώντας στην Ελλάδα: Τοπία, Αφηγήσεις - Κείμενο στο βιβλίο για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ, εκδόσεις (Ένατο Τεύχος Περιοδικό) Μουσείου Μπενάκη.


Μεσσηνιακή Μάνη, Καρδαμύλη

Στο ένατο τεύχος του περιοδικού του Μουσείου έγινε αφιέρωμα στον συγγραφέα με πλήθος φωτογραφιών και κειμένων που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα και το έργο του Πάτρικ Λη Φέρμορ. Πωλείται στο κατάστημα του Μουσείου και είναι ένα απόκτημα για όσους ενδιαφέρονται για τις τοποθεσίες που γοήτευσαν τον ταξιδιώτη - ερευνητή Φέρμορ αλλά και για τα κείμενα που έχουν γράψει εξ αφορμής της έκδοσης αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος για την τοποθεσία και τον άνθρωπο καθώς περιηγείται στους τόπους της Ελλάδας.

Το 9ο Παράρτημα του περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη περιλαμβάνει 25 εμπνευσμένα κείμενα που φωτίζουν την πληθωρική προσωπικότητα του Πάτρικ Λη Φέρμορ.

👉 περισσότερα εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις