Γύθειο παλιό λιμάνι της Σπάρτης

Το Γύθειο το άλλοτε παλιό λιμάνι της Σπάρτης καλωσορίζει τους επισκέπτες με μια απέραντη ακτογραμμή με πολλές λευκές αμμουδιές. Μόλις μπεις στην πόλη συναντάς το αρχαίο θέατρο με τα ερείπια του ναού της Αθηνάς και τις πύλες του Καστορίδη. Το αρχαιολογικό μουσείο έχει πλήθος ευρήματα από τις ανασκαφές σε τοποθεσίες της περιοχής.

Γύθειο Λακωνία
Η παραλία εκτός από το μπάνιο λίγο πιο έξω, προσφέρεται για ένα γεύμα με φρέσκα θαλασσινά στα πολυάριθμα κατά μήκος της, ουζερί.

Σπήλαια Διρού: Κοντινό σημείο ενδιαφέροντος είναι το σπήλαιο του Δυρού με ευρήματα μαρτυρίες για το πως ζούσαν οι κάτοικοι πριν από 5.000 χρόνια. Η αναχώρηση από την αποβάθρα του Γυθείου για το σπήλαιο του Δυρού θα αποκαλύψει σε μια αργόσυρτη διαδρομή στις ακτές στο νοτιότατο αυτό άκρο της χερσονήσου της Πελοποννήσου.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1958 και οι πολυάριθμες εσοχές του κατοικούνταν από την όψιμη νεολιθική εποχή. Οι σπηλιές είναι αξιοσημείωτο πως δεν άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου και θεωρούνται το πιο εντυπωσιακό ίσως φυσικό αξιοθέατο της Ελλάδος. Λέγεται πως ένας σεισμός έκλεισε την έξοδο κάποτε κι έτσι ό,τι υπήρχε μέσα διαφυλάχτηκε από το πέρασμα των αιώνων. Πολλά εργαλεία βρέθηκαν σ' αυτές και μεταφέρθηκαν σε διάφορα μουσεία.

Φθάνοντας στη μεγαλύτερη σπηλιά μ' ένα πλεούμενο πάνω στα νερά του αβαθούς ποταμού που σκεπάζει τον βυθό από ασβεστόλιθο, εντυπωσιάζεσαι από το πλήθος των σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Οι περισσότερες σπηλιές φέρουν ονόματα από τη μυθολογία ή την τοπική παράδοση όπως μανδύας του Ποσειδώνα, παλάτι του Πλούτωνα, Αλεπότρυπα κλπ.
Τα ευρήματα στην Αλεπότρυπα υποδηλώνουν τον πλούτο, την έκταση, τη ζωντάνια και το υψηλό επίπεδο ζωής της νεολιθικής κοινότητας του Διρού, και πολλά από αυτά βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Το σπήλαιο, που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, κατοικία, εργαστήριο, αλλά και ως αποθήκη αγαθών, νεκροταφείο και τόπος λατρείας των νεκρών, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα νεολιθικά σπήλαια της Ευρώπης. Διαθέτει Νεολιθικό Μουσείο για την ιστορία της Αλεπότρυπας και τα ευρήματα που έχουν βρεθεί σε αυτήν.

Το φως μοιάζει αέρινο καθώς διαθλάται μέσα από τους πολυάριθμους σταλακτίτες προσδίδοντας στο θέαμα μια απόκοσμη διάσταση.
🚣 Σπήλαια Διρού περισσότερα

Μετά το πέρας της υπόγειας περιπέτειας η επιστροφή στο μώλο.
Κορώνη - Μεσσηνία

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης