Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναύπλιο

Λένε πως είναι από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας. Η παλιά πόλη με τη Πλατεία Συντάγματος με τα γύρω μαγαζιά, εστιατόρια, καφετέριες. Κίνηση, κόσμος, απέναντι το Μπούρτζι, κτισμένο σε νησάκι - ένα από τα 3 κάστρα, που δεσπόζουν στην πόλη, τα άλλα είναι το Παλαμήδι και η Ακροναυπλία, φωτισμένο τη νύχτα. Από το ξενοδοχείο η θέα προς τη θάλασσα και το Κάστρο μοναδική. Ο βράχος δεσπόζει ανάμεσα στα άσπρα με τόνους της ώχρας και του καφέ σπίτια. Ψηλά το Παλαμήδι με τα 100 και βάλε σκαλιά όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Μια μικρή απόδραση ως το Ναύπλιο - λιμάνι της Ανατολικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδος, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί κανείς να προσφέρει στον εαυτό του. Ανώτερο από τις Σπέτσες (βρίσκονται απέναντι) - καθ' όσον εκείνες είναι πιστό αντίγραφο του, με τη πανομοιότυπη αρχιτεκτονική, - πιο μεγάλο, πιο πολυσύχναστο - η κεντρική πλατεία του δεν είναι η μικρή Ντάπια των Σπετσών, προσφέρει στον Έλληνα επισκέπτη μια απόδραση από την αφόρητη τις καθημερινές και ανάλαφρη μόνο Κυριακές και εορτές, ατμόσφαιρα της Αθήνας.
Αγιος Σπυριδων - Δολοφονια Καποδιστρια
Αυτό γίνεται πάντα με τα μικρά παραθαλάσσια μέρη που διατηρούν άφθονα τα στοιχεία της παράδοσης, που έχουν τη σφραγίδα πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων ανέπαφη από το Χθες. Στο Ναύπλιο (β΄πρωτεύουσα 1828-1833, μετά από την Αίγινα) ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική Κυβέρνηση, στο Ναύπλιο δολοφονήθηκε ο μεγάλος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας 9 Οκτωβρίου 1831.
Όταν είχα πρωτοπάει εκεί αρχικά είχα μείνει στο παλιό Ξενία, κατόπιν στο ξενοδοχείο Αμφιτρύων. Σήμερα τα σκήπτρα κρατάει το Nafplia Palace - Grand Resort, κτισμένο στο βράχο με ασανσέρ που κατεβάζει μετά κάπου 7-8 λεπτά στην κεντρική πλατεία Συντάγματος, πως αλλιώς να πάει ο διαμένων στο βράχο ψηλά κτισμένο ξενοδοχείο, αφού μέσα στην παλιά πόλη δε βρίσκεις θέση να παρκάρεις.

Παλιά η κίνηση ήταν όχι τόσο μεγάλη, η ταβέρνα του Σταυρουλάκη έκανε τους καλύτερους κεφτέδες -αν όχι της χώρας, αλλά της περιοχής! Μια μερίδα ήταν μόνο η αρχή - ακολουθούσε και δεύτερη και τρίτη συνοδεία με τις ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες. Σήμερα (απ' όπου και η άνω εικόνα) ναι μεν η κίνηση είναι μεγάλη αλλά δεν έχει τίποτε χαθεί εξ αιτίας της. Η παράδοση της μοναδικής αυτής πόλης διατηρείται στο ακέραιο, η αξιοποίηση είναι χωρίς ψεγάδι, προσδίδοντας μια μοναδική γραφικότητα σ' αυτό το λιμάνι των 14.000 (κατά προσέγγιση) κατοίκων.
Arrivederci Ναύπλιο!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Το Φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή του σταφυλιού. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μεγαλώνουν τα σταφύλια, ωριμάζοντας σταδιακά στα μέσα του μήνα. Κίτρινα, μαύρα, ροζ με τις γυαλιστερές ρώγες τους, τη γλυκόξινη γεύση, τον πλούσιο χυμό τους είναι πηγή βιταμινών και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Ειδικά μια νέα ποικιλία σταφυλιών τα ροζ χωρίς κουκούτσι, με μεγάλα και μακριά τσαμπιά είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

Η χώρα μας παράγει άφθονα σταφύλια - τα νοστιμώτερα - ιδαιτέρως περιεκτικά σε χυμό, με λεπτό φλούδι από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκμεταλευθεί αυτό το προϊόν με ανάπτυξη των καλλιεργειών, αύξηση των εξαγωγών, γιορτές όπου θα προσελκυόταν και ο Φθινοπωρινός Τουρισμός - κάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η γνωστή - ονομαστή ποικιλία Σουλτανίνα με τον πλούσιο χυμό και την ιδιαιτέρως τραγανή γεύση είναι γνωστή από χρόνια και κάθε αντίστοιχη του έτους εποχή στόλιζε τα καφάσια της μαναβικής με τα κίτρινα, αστραφτερά τσαμπιά - πρόκληση οφθαλ…

Η Αρχαία Γορτυνία

Στις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας βρίσκεται η υπέροχη τοποθεσία της Γόρτυνος. Στο άκουσμα των κελαριστών νερών του ποταμού, στη δροσιά των πλατανιών και των καστανιών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει μια φύση ντυμένη στα χρώματα όλης της της μεγαλοπρεπούς - σε όλες τις εποχές αμφίεσης της. Χρυσά, φαιά, γαλάζια και πράσινα χρώματα αναδύονται λαμπυρίζοντας, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη αρχής γενομένης από τα αρχαία χρόνια, κατατάσσοντας τη σ' έναν τόπο δημοφιλή από τους τότε κατοίκους: καθώς μέσα στη μεγαλοπρέπεια της φύσης και τα νερά του ποταμού υπήρχαν και ιαματικές πηγές - δίπλα στο ναό του Ασκληπιού, όπου στο ιερό του συνέρρεε πλήθος κόσμου. Τόπος λατρείας όμοιος με αυτούς της Αθήνας, των Δελφών, της Ολυμπίας, η Γόρτυς έβαλε κι αυτή τη σφραγίδα της στη δημιουργία του ένδοξου, αρχαίου λαμπρού κόσμου, που όλος ο κόσμος θαυμάζει και συρρέει να επισκεφθεί τα μνημεία του.
Ancient Gortys by Aggeliki Spat…

Κτίριο Μηναίου

Ένα θαυμάσιο οίκημα σε νεοκλασική γραμμή με επιρροές από το ανάκτορο της Ελισάβετ (Σίσυ) στη Κέρκυρα.
Το οίκημα κτίστηκε το έτος 1905. σε σχέδιο Τεκτονικής Κ. Π. Χαντζάρα, όπως αναγραφεί εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή και χρησιμοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του γυναικολόγο ιατρό και μετέπειτα Δήμαρχο Ναυπλιέων Γεώργιο Μηναίο ως κατοικία και ιδιωτική κλινική. Μεταγενέστερα, όταν έπαυσε η λειτουργία της κλινικής, στεγάστηκαν διαδοχικά στο κτίριο η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, το Νοσοκομείο Ναυπλίου η Ανώτερα Διοίκηση Χωροφυλακής και τελευταία, η ταβέρνα με τίτλο ο Νικόλας.

Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργηθεί ως παράρτημα της. Η άρτια ανακαίνιση και ο εξοπλισμός έγινε δαπάναις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση επί διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και οι εργασίες περατώθηκαν το 2004 - έτος στέγασης του παραρτήματος της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.
Υ.Γ. Το Αχίλλε…