Λόρδος Βύρων

George Gordon (Lord) Byron - Λονδινο, 1788 - Μεσολογγι, 1824 —19/04

George Gordon (Lord) Byron
Σε λίγες μέρες (19 Απριλίου), θα φθάσει η επέτειος του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα - 186 χρόνια πριν, ενός ανθρώπου που αν και ευγενής —φτασμένος ήδη ποιητής, εξεγέρθηκε από τον οδυνηρό ζυγό των Ελλήνων και ήρθε ο ίδιος στην Ελλάδα να λάβει μέρος στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα τους.

Επί τη αφορμή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου - ημέρα πανεθνικού ξεσηκωμού (προηγήθηκε (23 Μαρτίου) ο τοπικός ξεσηκωμός στην Αγία Λαύρα που τόσο εμπεριστατωμένα περιγράφει ο Μ. Καραγάτσης) δια στόματος Μίχαλου Ρούσση στο "Αίμα χαμένο και κερδισμένο", των Ελλήνων κατά του Τουρκικού ζυγού, δεν θα πρέπει να ξεχνιέται η συμβολή στον Αγώνα του μεγάλου Άγγλου ποιητή, η αφιέρωση του σ' αυτόν - με τίμημα την ίδια του τη ζωή.
Ο Λόρδος Βύρων με Ελληνική Φορεσιά
Λόρδος Βύρων —Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Επανάστασης του 1821. Αφιέρωσε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του στον Αγώνα των Ελλήνων (1824) - χρηματοδοτώντας εκστρατευτικό σώμα και πολεμώντας ο ίδιος, χρονιά που πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών - όχι σε κάποια μάχη αλλά από συμπτώματα που ξεκίνησαν σε μια του εξόρμηση για ιππασία με τον κόμη Gamba.

Η εξέλιξη της αιφνίδιας νόσου υπήρξε ραγδαία και έφερε σε διάστημα δέκα ημερών το απροσδόκητο, οδυνηρό τέλος του που βύθισε σε πένθος όλη την Ελλάδα της εποχής εκείνης. (λεπτομέρειες) - εικόνα Β΄ Αρχική πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η Αρχαία Γορτυνία

Κτίριο Μηναίου