Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λόρδος Βύρων

George Gordon (Lord) Byron - Λονδινο, 1788 - Μεσολογγι, 1824 —19/04

George Gordon (Lord) Byron
Σε λίγες μέρες (19 Απριλίου), θα φθάσει η επέτειος του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα - 186 χρόνια πριν, ενός ανθρώπου που αν και ευγενής —φτασμένος ήδη ποιητής, εξεγέρθηκε από τον οδυνηρό ζυγό των Ελλήνων και ήρθε ο ίδιος στην Ελλάδα να λάβει μέρος στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα τους.

Επί τη αφορμή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου - ημέρα πανεθνικού ξεσηκωμού (προηγήθηκε (23 Μαρτίου) ο τοπικός ξεσηκωμός στην Αγία Λαύρα που τόσο εμπεριστατωμένα περιγράφει ο Μ. Καραγάτσης) δια στόματος Μίχαλου Ρούσση στο "Αίμα χαμένο και κερδισμένο", των Ελλήνων κατά του Τουρκικού ζυγού, δεν θα πρέπει να ξεχνιέται η συμβολή στον Αγώνα του μεγάλου Άγγλου ποιητή, η αφιέρωση του σ' αυτόν - με τίμημα την ίδια του τη ζωή.
Ο Λόρδος Βύρων με Ελληνική Φορεσιά
Λόρδος Βύρων —Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Επανάστασης του 1821. Αφιέρωσε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του στον Αγώνα των Ελλήνων (1824) - χρηματοδοτώντας εκστρατευτικό σώμα και πολεμώντας ο ίδιος, χρονιά που πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών - όχι σε κάποια μάχη αλλά από συμπτώματα που ξεκίνησαν σε μια του εξόρμηση για ιππασία με τον κόμη Gamba.

Η εξέλιξη της αιφνίδιας νόσου υπήρξε ραγδαία και έφερε σε διάστημα δέκα ημερών το απροσδόκητο, οδυνηρό τέλος του που βύθισε σε πένθος όλη την Ελλάδα της εποχής εκείνης. (λεπτομέρειες) - εικόνα Β΄ Αρχική πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Το Φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή του σταφυλιού. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μεγαλώνουν τα σταφύλια, ωριμάζοντας σταδιακά στα μέσα του μήνα. Κίτρινα, μαύρα, ροζ με τις γυαλιστερές ρώγες τους, τη γλυκόξινη γεύση, τον πλούσιο χυμό τους είναι πηγή βιταμινών και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Ειδικά μια νέα ποικιλία σταφυλιών τα ροζ χωρίς κουκούτσι, με μεγάλα και μακριά τσαμπιά είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

Η χώρα μας παράγει άφθονα σταφύλια - τα νοστιμώτερα - ιδαιτέρως περιεκτικά σε χυμό, με λεπτό φλούδι από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκμεταλευθεί αυτό το προϊόν με ανάπτυξη των καλλιεργειών, αύξηση των εξαγωγών, γιορτές όπου θα προσελκυόταν και ο Φθινοπωρινός Τουρισμός - κάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η γνωστή - ονομαστή ποικιλία Σουλτανίνα με τον πλούσιο χυμό και την ιδιαιτέρως τραγανή γεύση είναι γνωστή από χρόνια και κάθε αντίστοιχη του έτους εποχή στόλιζε τα καφάσια της μαναβικής με τα κίτρινα, αστραφτερά τσαμπιά - πρόκληση οφθαλ…

Η Αρχαία Γορτυνία

Στις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας βρίσκεται η υπέροχη τοποθεσία της Γόρτυνος. Στο άκουσμα των κελαριστών νερών του ποταμού, στη δροσιά των πλατανιών και των καστανιών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει μια φύση ντυμένη στα χρώματα όλης της της μεγαλοπρεπούς - σε όλες τις εποχές αμφίεσης της. Χρυσά, φαιά, γαλάζια και πράσινα χρώματα αναδύονται λαμπυρίζοντας, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη αρχής γενομένης από τα αρχαία χρόνια, κατατάσσοντας τη σ' έναν τόπο δημοφιλή από τους τότε κατοίκους: καθώς μέσα στη μεγαλοπρέπεια της φύσης και τα νερά του ποταμού υπήρχαν και ιαματικές πηγές - δίπλα στο ναό του Ασκληπιού, όπου στο ιερό του συνέρρεε πλήθος κόσμου. Τόπος λατρείας όμοιος με αυτούς της Αθήνας, των Δελφών, της Ολυμπίας, η Γόρτυς έβαλε κι αυτή τη σφραγίδα της στη δημιουργία του ένδοξου, αρχαίου λαμπρού κόσμου, που όλος ο κόσμος θαυμάζει και συρρέει να επισκεφθεί τα μνημεία του.
Ancient Gortys by Aggeliki Spat…

Κτίριο Μηναίου

Ένα θαυμάσιο οίκημα σε νεοκλασική γραμμή με επιρροές από το ανάκτορο της Ελισάβετ (Σίσυ) στη Κέρκυρα.
Το οίκημα κτίστηκε το έτος 1905. σε σχέδιο Τεκτονικής Κ. Π. Χαντζάρα, όπως αναγραφεί εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή και χρησιμοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του γυναικολόγο ιατρό και μετέπειτα Δήμαρχο Ναυπλιέων Γεώργιο Μηναίο ως κατοικία και ιδιωτική κλινική. Μεταγενέστερα, όταν έπαυσε η λειτουργία της κλινικής, στεγάστηκαν διαδοχικά στο κτίριο η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, το Νοσοκομείο Ναυπλίου η Ανώτερα Διοίκηση Χωροφυλακής και τελευταία, η ταβέρνα με τίτλο ο Νικόλας.

Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργηθεί ως παράρτημα της. Η άρτια ανακαίνιση και ο εξοπλισμός έγινε δαπάναις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση επί διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και οι εργασίες περατώθηκαν το 2004 - έτος στέγασης του παραρτήματος της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.
Υ.Γ. Το Αχίλλε…