Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκδήλωση - "Θανάσης Μητσόπουλος"

Θέμα: Εκδήλωση - παρουσίαση των βιβλίων "Η Aρκαδία στη διαχρονική της πορεία" - τόμοι 2, του Θανάση Μητσόπουλου, έκδοση του "Κέντρου Πελοποννησιακών Μελετών" στη Παλαιά Βουλή

Ανακοίνωση του "ΚΕΝΤΡOΥ ΠΕΛOΠOΝΝHΣΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ"
Κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτοι τόμοι από το πεντάτομο έργο του Θανάση Μητσόπουλου. O πρώτος τόμος με τον τίτλο: "H Aρκαδία: H Φύση - H Mυθολογία και θεογονία - Oι απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας" και ο δεύτερος τόμος με τον τίτλο: "H Aρχαία Aρκαδία", από τις εκδόσεις του Κέντρου Πελοποννησιακών Μελετών.

Την Τρίτη 19, Δεκεμβρίου 2006, ώρα 6μμ στο κτίριο της Παλαιας Βουλής, έλαβε χώρα διοργάνωση από το ΚΕ.ΠΕ.ΜΕ. με παρόντα και κύριο ομιλητή, τον συγγραφέα του δίτομου έργου κ. Θανάση Mητσόπουλο.
Για τη συγγραφή και την τελική διαμόρφωση των δυο πρώτων τόμων ο συγγραφέας συνεργάστηκε -κοντά στα είκοσι χρόνια- με πολλούς πανεπιστημιακούς και άλλους επιστήμονες, Aρκάδες και μη, όπως, γεωλόγους, σπηλαιολόγους, παλαιοντολόγους, αρχαιολόγους, φυσιοδίφες, ιστορικούς, πολιτιστικούς μελετητές και πολλούς άλλους γνώστες της Αρκαδικής Φύσης, Ιστορίας και Ζωής στο κύλισμα του χρόνου.

H παρουσίαση της ιστορίας και του τρόπου ζωής της περήφανης Aρκαδικής Γης, με την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, φιλοδοξεί να συμβάλει σ' αυτή την τιτάνια προσπάθεια αυτογνωσίας του ανθρώπου, προβάλλοντας τα μεγάλα ανθρώπινα ιδανικά που σημαδεύουν την ιστορική του πορεία: Tην ελευθερία, την εργατικότητα, το σεβασμό του ανθρώπου, την αγάπη, τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και την κατάργηση της βίας, ως μέσου για την επίλυση των διαφορών ανθρώπων και εθνών. Έτσι ώστε να μην αφήσουν τον εαυτό τους να αφομοιωθεί από τα ξένα πολιτιστικά προϊόντα και πολλές φορές και υποπροϊόντα, αλλά να δώσουν και να πάρουν ως ισότιμοι εταίροι στη νέα αυτή πορεία.
"H σκέψη να γράψω για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Aρκαδία -σημειώνει ο Θανάσης Mητσόπουλος- με απασχολούσε από πολλά χρόνια και πρόβαλλε πάντα σαν ένα ανεκπλήρωτο χρέος. Έτσι, σήμερα, ύστερα από εικοσάχρονη σχεδόν επίπονη προσπάθεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού, προετοιμασίας και συγγραφής, ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος βρίσκονται κιόλας στα χέρια των αναγνωστών και ετοιμάζονται για το τυπογραφείο άλλοι δύο και απομένει ο πέμπτος και τελευταίος, για τον οποίο συγκεντρώνω τώρα το υλικό".

Για τα δύο αυτά θαυμάσια βιβλία του Θανάση Mητσόπουλου έγινε παρουσίαση την Tετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 6.00 μ.μ. στην Aίθουσα της Παλαιάς Bουλής, Σταδίου 13 Aθήνα.
Για το συγγραφικό έργο του συγγραφέα μίλησαν οι καθηγητές Πανεπιστημίων κ.κ. Eυάγγελος Bελιτζέλος, Γιάννης Πανούσης, Φίλιππος Nικολόπουλος και ο Γεώργιος Θανόπουλος, συντόνισε ο Πάνος Aϊβαλής εκδότης - δημοσιογράφος.
Tην εκδήλωση διοργάνωσε η Eταιρεία Aρκαδικών Γραμμάτων και Tεχνών.

Initialy Powered by ScribeFire

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Το Φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή του σταφυλιού. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μεγαλώνουν τα σταφύλια, ωριμάζοντας σταδιακά στα μέσα του μήνα. Κίτρινα, μαύρα, ροζ με τις γυαλιστερές ρώγες τους, τη γλυκόξινη γεύση, τον πλούσιο χυμό τους είναι πηγή βιταμινών και ευεξίας για τον άνθρωπο.
Ειδικά μια νέα ποικιλία σταφυλιών τα ροζ χωρίς κουκούτσι, με μεγάλα και μακριά τσαμπιά είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

Η χώρα μας παράγει άφθονα σταφύλια - τα νοστιμώτερα - ιδαιτέρως περιεκτικά σε χυμό, με λεπτό φλούδι από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκμεταλευθεί αυτό το προϊόν με ανάπτυξη των καλλιεργειών, αύξηση των εξαγωγών, γιορτές όπου θα προσελκυόταν και ο Φθινοπωρινός Τουρισμός - κάτι που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η γνωστή - ονομαστή ποικιλία Σουλτανίνα με τον πλούσιο χυμό και την ιδιαιτέρως τραγανή γεύση είναι γνωστή από χρόνια και κάθε αντίστοιχη του έτους εποχή στόλιζε τα καφάσια της μαναβικής με τα κίτρινα, αστραφτερά τσαμπιά - πρόκληση οφθαλ…

Η Αρχαία Γορτυνία

Στις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας βρίσκεται η υπέροχη τοποθεσία της Γόρτυνος. Στο άκουσμα των κελαριστών νερών του ποταμού, στη δροσιά των πλατανιών και των καστανιών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει μια φύση ντυμένη στα χρώματα όλης της της μεγαλοπρεπούς - σε όλες τις εποχές αμφίεσης της. Χρυσά, φαιά, γαλάζια και πράσινα χρώματα αναδύονται λαμπυρίζοντας, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη αρχής γενομένης από τα αρχαία χρόνια, κατατάσσοντας τη σ' έναν τόπο δημοφιλή από τους τότε κατοίκους: καθώς μέσα στη μεγαλοπρέπεια της φύσης και τα νερά του ποταμού υπήρχαν και ιαματικές πηγές - δίπλα στο ναό του Ασκληπιού, όπου στο ιερό του συνέρρεε πλήθος κόσμου. Τόπος λατρείας όμοιος με αυτούς της Αθήνας, των Δελφών, της Ολυμπίας, η Γόρτυς έβαλε κι αυτή τη σφραγίδα της στη δημιουργία του ένδοξου, αρχαίου λαμπρού κόσμου, που όλος ο κόσμος θαυμάζει και συρρέει να επισκεφθεί τα μνημεία του.
Ancient Gortys by Aggeliki Spat…

Κτίριο Μηναίου

Ένα θαυμάσιο οίκημα σε νεοκλασική γραμμή με επιρροές από το ανάκτορο της Ελισάβετ (Σίσυ) στη Κέρκυρα.
Το οίκημα κτίστηκε το έτος 1905. σε σχέδιο Τεκτονικής Κ. Π. Χαντζάρα, όπως αναγραφεί εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή και χρησιμοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του γυναικολόγο ιατρό και μετέπειτα Δήμαρχο Ναυπλιέων Γεώργιο Μηναίο ως κατοικία και ιδιωτική κλινική. Μεταγενέστερα, όταν έπαυσε η λειτουργία της κλινικής, στεγάστηκαν διαδοχικά στο κτίριο η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, το Νοσοκομείο Ναυπλίου η Ανώτερα Διοίκηση Χωροφυλακής και τελευταία, η ταβέρνα με τίτλο ο Νικόλας.

Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργηθεί ως παράρτημα της. Η άρτια ανακαίνιση και ο εξοπλισμός έγινε δαπάναις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση επί διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και οι εργασίες περατώθηκαν το 2004 - έτος στέγασης του παραρτήματος της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.
Υ.Γ. Το Αχίλλε…