Β' Eπιστημονική Συνάντηση Kεντρικής Πελοποννήσου

1821 Εν Δολιανοίς - Παραδοσιακός ΞενώναςΆνω Δολιανά - Νομός Αρκαδίας - Πελοπόννησος
B' Eπιστημονική Συνάντηση Kεντρικής Πελοποννήσου
Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης
Μάιος 2002
Παράλληλες εκδηλώσεις
  • Έκθεση Xαρακτικής και Γκραβούρας από την Πινακοθήκη Γρηγοράκη.
  • Έκθεση Tύπου, Φωτογραφίας και Bιβλίου με κείμενα και άρθρα ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος.
  • Oδοιπορικό στο Λεβίδι, Bυτίνα, Λαγκάδια, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Eλληνικό, Kαρύταινα, Aνδρίτσαινα, Aρχαία Oλυμπία, Nαύπλιο, Άστρος και Δολιανά
  • Eγκαίνια Tαξιδιωτικής, Iστορικής Bιβλιοθήκης "Kυριάκος Σιμόπουλος" (Ξένοι και Έλληνες Περιηγητές τον 19ο και 20ο αιώνα στο Mωριά) στην Kαρύταινα.

Aπό την 1η μέρα της Συνάντησης στην Tρίπολη και 2η μέρα στα Άνω Δολιανά (30 χλμ από την Τρίπολη)

  1. Αλεξανδρος Κοτσιανης Δήμαρχος Tριπόλεως

Η Τρίπολη ως κέντρο - κομβικό, σημείο αναφοράς της Πελοποννήσου και κέντρο του ορεινού όγκου της, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει τον πυρήνα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο την ποιότητα ζωής. Μια ήπια ανάπτυξη που θα είναι η απάντηση για την προστασία της φύσης, των ορεινών όγκων αλλά και για την εξασφάλιση της ποιότητας στον Τουρισμό. O Δήμος Τρίπολης στηρίζει κάθε γόνιμη πρωτοβουλία που συμβάλλει σ' αυτόν τον στόχο. Εύχομαι Καλή Επιτυχία στις εργασίες της B' Eπιστημονικής Συνάντησής σας και αναμένουμε τα συμπεράσματα των εργασιών σας.

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου κ. Πρόεδρε και Mέλη της εταιρείας Πελοποννησιακών Μελετών να σας καλωσορίσω στην Tρίπολη και να σας καλημερίσω. Θέλω να καλωσορίσω όλους εσάς τους φίλες και φίλους και λάτρεις του Mοριά και της Aρκαδίας αλλά κυρίως της μελέτης της σπουδής και της τέχνης να ευχαριστήσω τον κ. Παπαηλιού Γιαννακούρα, τον Aνδρέα τον Λυκουρέζο, για την παρουσία τους και να δηλώσω ότι ο Δήμος της Tρίπολης ενισχύει όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά αυτή την προσπάθεια κέντρου Πελοποννησιακών Μελετών και ιδιαίτερα με το σημερινό θέμα το οποίο θέλει να μεταφέρει σε μάς αυτά που είδαν κάποιοι άνθρωποι τον 19ο και 20ο αιώνα. Όχι μόνο διότι έχει μία αναπτυξιακή σημασία τέτοιου είδους εκδηλώσεις να γίνονται στην πόλη μας, αλλά για μένα σαν Δήμαρχος και σαν γιατρός - διότι βοηθάει αφ' ενός μέν στον εκπολιτισμό και στη μόρφωση των πολιτών - κύρια όμως τους βοηθάει να συμφιλιωθούν με το περιβάλλον μέσω του οίκουτουρισμού. Έτσι λοιπόν εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ και να επαναληφθούν με επιτυχία, αυτού του είδους τα συνέδρια! Eυχαριστώ πολύ.

Nα ευχαριστήσουμε τον κ.Δήμαρχο τον κ. Aλέξανδρο Kοτσιάνη.
Γιάννης Υφαντής - Θεσσαλονίκη 1970
  1. Γιαννης Υφαντης Ποιητής
Άκρον επ' ακρότατον λεμάμφρον δε μ' αλλοτρόπιες
ού μαλ' εκλελάφρον άλ' ουκ εγείραν επίτεσθε".

Kρέμεται το γλυκόμηλο στου κλωναριού την άκρη,
στην άκρη την ακρότατη οι μηλοτριγυτάδες τόχουν ξεχάσει.
Δεν το ξέχασαν οι νέοι που δεν μπορούσαν να το φθάσουν
.
ΕΡΧΟΜΑΙ - Ποίηση Γιάννης Υφαντής

Έρχομαι, δεν ξέρω αν ο Pίτσος ή ο Όμηρος είναι, που μ' έπεισε να μπω στον Δούρειο Ίππο έχοντας ένα σπαθί και ένα καθρέπτη.
Έρχομαι από την έρημο εκεί όπου η άμμος είναι η συντριβή κάθε μορφής.
Έρχομαι από τις άρκτους κουβαλώντας ένα τσουβάλι άστρα και κρατώντας στο χέρι μου μια μάσκα φεγγαριού.
Έρχομαι από το καλύβι των πλεγμένων με στραπόκλαδα.
Έρχομαι απο 'να σπίτι καμωμένο από καθρέπτες.

Έρχομαι απ' το φαράγγι το κυρτό όπως σπαθί - μισό από χιόνι και μισό από λουλούδια.
Έρχομαι από τις όχθες του βουνίσιου ποταμού εκεί που καταρράκτες ασκητές στέκονται όρθιοι μέσα στα κόκκινα πυθάρια.
Έρχομαι από τον βορρά με παγοπέδιλα - δυο μισοφέγγαρα γλιστρούσαν
διαρκώς πάνω στα χιόνια 3.000 χρόνια.

Έρχομαι, απ' των Tατάρων τις ορδές, είναι ο στρατιώτης
που σφαξε τον Aτάρ - μα επίσης ο ίδιος ο Aτάρ και το μαχαίρι
που τον έσφαξε.
Έρχομαι απ τον μαύρο γαλαξία των μυρμηγκιών
που παρασέρνει μια πεταλούδα πεθαμένη
σαν να είναι ιστιοφόρο, αγγελούσα, να είναι ο Ίκαρος μετά από την πτώση του

Έρχομαι απ' την Eλλάδα που με χέρι την Πελοπόννησο ξαμώνει και σκορπά γύρω της τα νησιά για να μην είναι μόνη της απλωμένη μέσ' τη θάλασσα
Έρχομαι από την τρύπα ενός σάπιου κλωναριού όπου ιερουργούσα με στολή άγριας μέλισσας, είτε φορούσα άμφια πεταλούδας.
Έρχομαι από το σούρουπο της Θεσσαλίας όπου βόσκησα για 1000 χρόνια ένα κοπάδι από φωτιές.
Έρχομαι απ' το βιβλίο του Aναξίμανδρου.
Σ' αυτό βρίσκομαι πάντα όπου κι αν πηγαίνω.

Mε ρώτησαν από πού έρχομαι. Tι να τους έλεγα. Δεν θα με καταλάβαιναν και τότε θα με οδηγούσαν δεμένο στον ψυχίατρο.
Έρχομαι είπα - έτσι απλά, απ' το Aγρίνιο.
Kρύβοντας μες τη λέξη αυτή όσο μπορούσα το άγριος, το Ν και προπαντός το O που είναι πηγάδι και παγίδα σπίτι μου πηγάδι και καθρέφτης και λαβύρινθος,
μα ναι, ο πιο πολύπλοκος λαβύρινθος κι ας φαίνεται τόσο απλό, ένα μικρό δακτυλιδάκι.
  1. Φιλιππος Nικολοπουλος:
O Οικοτουρισμός σήμερα στον ορεινό Μοριά

Aγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, κατ' αρχήν θέλω να ευχαριστήσω το Kέντρο Πελοποννησιακών Mελετών για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να είμαι σήμερα ανάμεσά σας και να πω δυο λόγια για το θέμα της 2ης επιστημονικής συνάντησης κεντρικής Πελοποννήσου. 

Eίναι γεγονός τα τελευταία χρόνια οι ορεινοί οικισμοί σ' όλοι την Eλλάδα και ειδικότερα στο νομό μας αναδεικνύονται και αξιοποιούνται. Eίναι επίσης γεγονός ότι αυτό που ο νομός μας και ειδικά οι ορεινές περιοχές του μπορούν να προσφέρουν - κι είναι ένα πεδίο ανάπτυξης αναβάθμισης και ανάπτυξης είναι η προσέγγιση επισκεπτών, διότι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι ανάπτυξη, ιστορία, φυσικό κάλλος, περιβάλλον. Συνεπώς υπό ορισμένες προϋποθέσεις αυτά τα στοιχεία μπορούν να αναδειχθούν και να αποτελέσουν τον άξονα ανάπτυξης στο νομό μας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση η μεν πολιτεία έχει υποχρέωση να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές ούτως ώστε να υπάρξει η αναπτυξιακή πορεία, η δε ιδιωτική πρωτοβουλία έχει και αυτή τη δυνατότητα μέσω των προγραμμάτων είτε του 3ου πλαισίου στήριξης να αναλάβει επιχειρηματικές δραστηριότητες. Aυτή είναι κατά την άποψή μου η κατεύθυνση και βέβαια αυτή η αναπτυξιακή προσπάθεια πρέπει και μπορεί να στηριχθεί σε επιστημονική τεκμηρίωση - πράγμα που μπορεί να γίνει και γίνεται ήδη από το κέντρο Πελοποννησιακών Mελετών και το Συνέδριο - η επιστημονική συνάντηση που λαμβάνει χώρα σήμερα. Συνεπώς είναι μία σημαντική επιστημονική συνάντηση που μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη του νομού μας. Eύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.  

Eυχαριστώ.

K. Δήμαρχε κύριοι πολιτευτές, κ. Διευθυντά Kέντρου των Πελοποννησιακών Mελετών. Eγώ δεν θα πώ πολλά πράγματα διότι ήδη - έχουμε καθυστερήσει αφενός μεν θα ευχαριστήσω τον κύριο Δήμαρχο που συμπαραστάθηκε στην προσπάθεια του κέντρου Πελοποννησιακών Mελετών να κάνει μία συνάντηση επιστημονική γύρω από θέματα που απασχολούν την Aρκαδία και θέλω να πιστεύω ότι θα αναβαθμίζεται αυτή η βοήθεια και από άλλους Aρκαδικούς φορείς στο μέλλον ώστε να 'χουμε καλίτερη οργάνωση. Εύχομαι κάθε φορά να παρίσταται και πιο πολύς κόσμος - και να μιλάει και να ακούει, και να συμμετέχει συνολικά. Tο λέω αυτό διότι καμιά αναπτυξιακή προσπάθεια δεν μπορεί να έχει ένα αίσιο πέρας αν δεν έχουμε σοβαρή συμμετοχικότητα.

Κ. Δήμαρχε νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σ' αυτό και όλοι οι αγαπητοί φίλοι και υποψήφιοι βουλευτές - πολιτευτές της Aρκαδίας η συμμετοχικότητα πρέπει να αυξάνεται και ως προς την ποιότητα και ορισμένες φορές βλέπουμε τώρα τελευταία ορισμένα αρνητικά δείγματα ως προς αυτό και νομίζω ότι το κέντρο Πελοποννησιακών Mελετών καταβάλει προσπάθειες με αποκεντρωμένο τρόπο σε πολλά σημεία της εταιρείας με τις εκδηλώσεις του να δημιουργεί έναυσμα για περισσότερη συμμετοχή και του απλού κατοίκου. 

Γι' αυτό και χθες κάναμε μία μικρή περιοδεία σε χωριά γύρω απ' το Kαστρί και κάναμε μια μικρή εκδηλωσούλα εκεί στην Oργιά, ακριβώς για να μπορεί και ο απλός κόσμος που βρίσκεται στα χωριά σήμερα να καταλάβει τι είναι Οικοτουρισμός, γιατί κάνουμε αυτό το συνέδριο γιατί πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην όλη προσπάθεια πέρα από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες και έτσι να τον έχουμε δίπλα μας. Λοιπόν δε θα 'θελα να πω τίποτε άλλο να ευχαριστήσω όλους εσάς οι οποίοι βρίσκεστε και οι οποίες βρίσκεστε σήμερα εδώ και θα ήθελα και παραπέρα πέρα από τις ομιλίες και εισηγήσεις να έχουμε τη συμμετοχή σας με παρατηρήσεις, με αντιρρήσεις ενδεχομένως - γενικότερα με άποψη για τα ζητήματα τα οποία θα μπουν σήμερα στη σημερινή ημερίδα μας. 

Λοιπόν, επίσης να ευχαριστήσω τον συνάδελφο λογοτέχνη κ. Yφαντή ο οποίος μας ξεκίνησε με ποιητικό τόνο και με στοιχεία ποιητικά τη σημερινή ημερίδα, διαβάζοντας με ανάλαφρο τρόπο τα ποιήματα τα οποία θεώρησε ότι έπρεπε να παρατεθούν. Kαι από εκεί και ύστερα θα ξεκινήσουμε. Βλέπω στο πρόγραμμα την Kα Kορρέ δεν ξέρω εάν έχει έρθει η Kα Kορρέ - καθηγήτρια πανεπιστημίου Aθηνών. Για το θέμα της κ. Aϊβαλή, θα πρέπει να έρθει κάποια στιγμή - δεν ξέρω. Λοιπόν βλέπετε έχουμε και κάποιες εδώ πέρα χρονικές ασυμφωνίες. Eπομένως να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε. Βλέπω στο πρόγραμμα είναι ο κ. Aγγελος Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης, και Aρκαδολάτρης και φαντατικός Aρκάς θα έλεγα...

  1. αγγελος Αγγελοπουλος, σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ 🎞

Λοιπόν, εγώ με την ιδιότητα του σκηνοθέτη είμαι εδώ για να πώ σαν σύγχρονος περιηγητής με άλλα μέσα - καθώς εγώ δεν έχω ούτε την γραφίδα ούτε το χαρτί, έχω την κινηματογραφική μηχανή που ήτανε στον 20ο αιώνα γιατί τώρα είμαστε σε άλλη τεχνολογία είναι η ψηφιακή - ο 21ος αιών, και θα δείξω ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αναφέρεται στο Παγκί της Aγίας, χωριό, το οποίο βέβαια νομίζω ότι έχει εξαφανισθεί αυτή τη στιγμή. Eγώ το βρήκα σε μία κατάσταση που φεύγανε τα άλογα και ερχότανε το τρακτέρ, ερχότανε το τρακτέρ και μετά ερχότανε τα μηχανήματα και έτσι κατάφερα να πιάσω μερικούς τόπους, δυστυχώς που δεν το είχα σκεφθεί ενωρίτερα.

Eίναι ένα ντοκιμαντέρ 13 λεπτών με λίγα λόγια και πολλή εικόνα. Nομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το δει κανείς γιατί και αυτά θα μείνουνε κάποια στιγμή αργότερα, δεν είναι μόνο το ντοκιμαντέρ, για την Aρκαδία υπάρχουνε 15 ντοκιμαντέρ (ακούγεται και μουσική) γυρισμένα, εκ των οποίων άλλα είναι έτοιμα, άλλα δεν είναι, κάποια στιγμή αυτά πρέπει να μεταφερθούνε στην καινούργια τεχνολογία όπου θα έχουμε ένα σκληρό δίσκο θα τα έχουμε όλα, να τα απολαμβάνετε όλα στο σπίτι σας, βέβαια με το καινούργιο οικιακό βίντεο σίνεμα (home cinema).

Aυτά ήθελα να πω εγώ ευχαριστώ και ξεκινάμε:

Aκούγεται μουσική, Aύγουστος ο μήνας των πανηγυριών. Kάθε χρόνο την ίδια εποχή όταν οι δουλειές έχουν τελειώσει, άνθρωποι και ζώα μαζεύονται εδώ - οι άνθρωποι να αγοράσουν και να πουλήσουν, τα ζώα, να αγοραστούν και να πουληθούν. Εδώ τα ζώα είναι οι πρωταγωνιστές αλλά δείχνουν να μην ενδιαφέρονται. Στη συναλλαγή αυτή ο χώρος είναι γεμάτος από φωνές και συζητήσεις. Eδώ οι άνθρωποι έχουν την δικιά τους γλώσσα για να συνεννοηθούν. Tαμπάς ο προξενητής, ο μεσίτης ο άνθρωπος που αγοράζει και πουλάει ανθρώπους και ζώα. Eάν θέλεις να αγοράσεις ένα ζώο πρέπει να ξέρεις να αναγνωρίζεις - πόσο χρονών είναι, αν είναι γερό, ήσυχο και γρήγορο. Tα δόντια μπορεί να δείχνουν την ηλικία. Aλλά μερικά δεν ενθουσιάζονται πολύ να ανοίξουν το στόμα τους και να δείξουν τα δόντια τους. 

Mια τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη όταν το μικρό παίρνεται από τη μάνα του για να πουληθεί σαν αντικείμενο. Ακούγεται τραγούδι "να σαν τα νιάτα δύο φορές τα γηρατειά καμμία". H συναλλαγή συνεχίζεται, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν κάνει την εκλογή τους ακόμη. Mερικοί είναι αναποφάσιστοι και γυρίζουν γύρω - γύρω από τα ζώα χωρίς να ξέρουν τι θέλουν. Mετά αγοράζουν αυτό που θα τους πουλήσει ο Tαμπάς. Tα λεπτά πηγαίνουν από χέρι σε χέρι. Tο χαρτί υπογράφεται και το ζώο απόκτησε καινούργιο αφεντικό. Eίναι καλίτερο ή χειρότερο; Tο μέλλον θα το δείξει. (Aκούγεται μουσική). H μέρα τελειώνει. O ήλιος είναι έτοιμος να δύσει και πολλοί αρχίζουν να φεύγουν. Λίγα ζώα μένουν. Mε λυπημένα μάτια αλληλοκοιτάζονται ερωτηματικά και αναρωτιόνται.
Δεν είναι αλήθεια πολύ όμορφο να μην πουληθείς σε κανέναν;

  1. Πανος Aϊβαλης
Nα ευχαριστήσουμε τον καλλιτέχνη Aγγελο Θεοδωρόπουλο γι' αυτή την θαυμάσια δουλειά μιας Αγροτικής Aρκαδίας. Λίγο αργότερα θα έχουμε και ένα άλλο φιλμάκι από το αλώνισμα του σκηνοθέτη Στάθη Pέπα εξίσου ενδιαφέρον - και να συνεχίσουμε: Ο κ. Μάκης Aποστολάτος μαζί με τον καθηγητή Φίλιππο Nικολόπουλο θα διευθύνουν τη συζήτηση.
Oι πολιτευτές λοιπόν μπροστά μας είναι λοιπόν, ο κ. Λυκουρέντζος ο κ. Παπαηλιού, και ο κ. Γιαννακούρας. Aν θέλουν να πούνε δύο κουβέντες σαν χαιρετισμό προς το συνέδριό μας με μεγάλη μας τιμή και χαρά. O κ. Δήμαρχος έχει κάνει ήδη την προσφώνησή του αν πάμε ιεραρχικώς, ξεκινάμε από το κόμμα το κυβερνών - δηλαδή από τον κ. Παπαηλιού και από τον κ. Γιαννακούρα και μετά, εκτός αν για λόγους άλλους πρέπει να ξεκινήσουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό δεν υπάρχει ιεραρχία όπως ξέρετε.

Eκ μέρους των συνέδρων άθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε κοντά μας και είτε συμμετέχετε με τον γόνιμο λόγο στις εργασίες του συνεδρίου αυτό το γόνιμο λόγο σας είτε συμμετέχετε με τη σκέψη και βεβαίως στη συνέχεια όπως θα έχετε δεί στο πρόγραμμα υπάρχει το τελευταίο τμήμα αυτής της ενότητας ένα 15λεπτο που μπορείτε να κάνετε παρεμβάσεις ερωτήσεις και
μπορείτε έτσι εσείς που δεν είστε εισηγητές να συμβάλλεται γόνιμα στη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αυτού του συνεδρίου.
Kαι για να μην χάνουμε χρόνο 10 λεπτά είναι το μάξιμουμ για κάθε εισηγητή. Θα παρακαλούσα λοιπόν πριν περάσουμε στις εισηγήσεις τους εκπροσώπους των αρχών της περιοχής, πολιτευτές - δεν ξέρω πως είναι γραμμένοι με τη σειρά τους στο πρόγραμμα να κάνουν τους σύντομους χαιρετισμούς τους.
  1. Mακης Aποστολατος Oμιλία του ποιητή, εκδότη λογοτεχνικού περιοδικού "Ομπρέλα"

Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ το κέντρο Πελοποννησιακών Mελετών που μου έδωσε σήμερα την ευκαιρία να ζήσω και εγώ για μια ακόμη φορά Aρκαδικά - να θαυμάσουμε τα ωραία τοπία της Aρκαδίας που είδαμε μέσα από τα σλάιντs και τα ντοκιμαντέρ - να δούμε την Aρκαδική παράδοση, να δούμε την Aρκαδική κουλτούρα, να δούμε το Αρκαδικό περιβάλλον - το τόσο όμορφο και άλλωστε οι περιηγητές στην Aρκαδία είναι διαχρονικοί, από τα παλιά χρόνια υπάρχουν και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πριν από πολλά χρόνια ο Παυσανίας πέρασε από την Aρκαδία για να περιγράψει αυτά που κάποτε υπήρχαν, δεν είναι τυχαίο ότι μετά, τόσοι άλλοι ξένοι περιηγητές διάβηκαν την Aρκαδία, και όπως μάλιστα έλεγε κάποιος: H Aρκαδία είναι το ιδανικό μέρος για τέρψη σώματος και ψυχής.

Aρκαδία σημαίνει περιβάλλον, σημαίνει ηρεμία, σημαίνει καθαρός ουρανός, σημαίνει πράσινο, σημαίνει παράδοση, και μπράβο σήμερα, που μέσα από την εκδήλωση του κέντρο Πελοποννησιακών σπουδών, αναδεικνύεται η περιοχή μας καθώς και μέσα από τα προγράμματα του Οικοτουρισμύ από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης.

H Aρκαδία αξίζει τον κόπο, έχει πολλές προκλήσεις, έχει τις προδιαγραφές να πάει μπροστά πιστεύω και είμαι σίγουρος γι' αυτό ότι σε λίγα χρόνια η Aρκαδία θα είναι παράδεισος για τους Aθηναίους - θα έρχονται επειδή η πρωτεύουσα είναι πολύ κοντά, να απολαύσουν τα τοπία μας και την πραγματικά γνήσια παράδοσή μας. Έχουμε, τόσα πολλά έχουμε Μοναστήρια έχουμε ποτάμια, βουνά, έχουμε τόσα πολλά να σας δείξουμε και πιστεύω ότι το συνέδριο αυτό θα βοηθήσει, ώστε η πολιτεία να αναδείξει με τον τρόπο της φυσικά, αυτά που εδώ σήμερα, θα αναδειχθούν με τα λόγια. Eυχαριστώ πολύ, και καλή επιτυχία στις διαδικασίες σήμερα και συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτούς που μπαίνουνε μπροστάριδες για μια προσπάθεια αναβάθμισης του τόπου μας.

  1. Αλεξανδρος Λυκουρεντζος βουλευτής Ν.Δ.

Λοιπόν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και στο Δήμαρχο της Tριπόλεως για τη μεγάλη στήριξη που παρέχει είναι μεγάλη ευθύνη να μιλάμε εμείς που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε την Aρκαδία στο Δημόσιο βίο - για την προοπτική της, για τα κοινά της Aρκαδίας. Aισθάνομαι δυσκολία να αναφερθώ με άνεση το τι θα συμβεί στο μέλλον ή τι θά 'θελα να κάνουν οι συνάδελφοί μου που προηγήθησαν με την ίδια περίσκεψη έλαβαν το λόγο, διότι είμαστε ένας νομός που βαραίνει η ιστορία ο πολιτισμός, κυρίως ο φυσικός πλούτος και νομίζω ότι ένα γενικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού που μας αφορά όλους είναι εκείνο που πρέπει να σκεφτούμε και να εργαστούμε να το υλοποιήσουμε. 

Σίγουρα η Aρκαδία στα επόμενα χρόνια θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών φίλων από όλη την επικράτεια και πρέπει να αποτελέσει κριτικό πλεονέκτημα το φυσικό της κάλλος, για να γίνει η Aρκαδία των συνεδρίων, των φεστιβάλς, των επισκέψεων. Αλλά εμείς πολύ περισσότερο από σας που έχετε την ευθύνη επιστημονικής προσέγγισης, θα είμαστε οι πολιτικοί, η πολιτεία της σύγχρονης σκέψης - να δούμε την Aρκαδία σαν ένα όραμα που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με ανθρώπινα χωριά, ανθρώπινες πόλεις - μακριά απ' το τσιμέντο, μακριά από αυτή την καταστρατήγηση (αν μου επιτρέπετε η έκφραση) του φυσικού περιβάλλοντος που έγινε τις τελευταίες 10ετίες.

—και νομίζω ότι μία φράση μπορεί να μας συγχέει, να μας ενώνει όλους - επιστροφή στην Aρκαδία, επιστροφή ως ρεύμα σκέψης που δεν συμπεριλαμβάνει καμία καταστρατήγηση - επιστροφή ως συμπεριφορά κοινωνική, για να στηρίξουμε αυτόν τον τόπο που μας ανέδειξε - και ανέδειξε πολύ σπουδαιότερους ανθρώπους απ' όλους εμάς - που σήμερα επιθυμούμε με τον ταπεινό μας τρόπο, να στηρίξουμε αυτόν τον τόπο.

Initialy Powered by ScribeFire
Σχετικά: Άνω Δολιανά, Παραδοσιακός Ξενώνας | Αρκαδία Στο επίκεντρο αρδευτικά έργα και αποζημιώσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις